Κεφάλαιο 18ο : Καιρός, κλίμα και ανθρώπινες δραστηριότητες
Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
Να συσχετίζετε τον καιρό και το κλίμα μιας περιοχής με τις καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες
Κάθε πρωί όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας κοιτάζουμε προς τον ουρανό για να μαντέψουμε τι καιρό θα κάνει.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον καιρό και το κλίμα της περιοχής που ζούμε.
Γνωρίζοντας τον καιρό που θα επικρατήσει στην περιοχή μας μπορούμε να προγραμματίσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, για να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις.
π.χ. τι ρούχα θα φορέσουμε, αν μπορούμε να πάμεε για ψάρεμα ή όχι επειδή φυσούν δυνατοί άνεμοι, αν λόγω χιονιού θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε , αν μπορούμε να πάμε στο χωράφι μας για τις αγροτικές δουλειές κ.ά.
Γνωρίζοντας το κλίμα της περιοχής που ζούμε μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για ζητήματα που επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή μας π.χ. πώς θα κατασκευάσουμε το σπίτι μας, ποια φυτά μπορούμε να καλλιεργήσουμε κ.ά.
Οι συνεχείς μεταβολές του καιρού και οι κλιματικές αλλαγές απασχολούσαν τους ανθρώπους από τα παλιά χρόνια μιας και αυτοί ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι απ’ ότι εμείς σήμερα.
Ένας παγετός σε ακατάλληλη στιγμή ή μια παρατεταμένη ξηρασία μπορούσε να σήμαινε για τους προγόνους μας θάνατο από πείνα.
Έτσι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρατηρούν προσεκτικά τα μετεωρολογικά φαινόμενα ψάχνοντας για κανόνες ή τακτικές επαναλήψεις τους, που θα τους βοηθούσαν να τα προβλέψουν
Όλες τις πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, τις δίνει η Ε.Μ.Y. (Εθνική Μετεωρολογική Yπηρεσία).
Με την πρόγνωση του καιρού ασχολούνται ειδικοί επιστήμονες, οι μετεωρολόγοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν κατάλληλα όργανα για τη συγκέντρωση και επεξεργασία των μετεωρολογικών πληροφοριών.
Με τα δελτία καιρού που εκδίδει η Ε.Μ.Y. για όλη τη χώρα μπορούμε να προγραμματίσουμε τις καθημερινές μας ασχολίες και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, για να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις.
Ποια είναι όμως τα βασικά στοιχεία που μετρούν οι μετεωρολόγοι;
Σήμερα οι μετεωρολόγοι έχουν αρκετά περίπλοκα όργανα στη διάθεσή τους, από τα οποία τα πιο βασικά μετρούν την ατμοσφαιρική πίεση, τη θερμοκρασία, την υγρασία , τον άνεμο , τις βροχοπτώσεις.
Το κλίμα αλλάζει. Οι πάγοι στους πόλ ους λιώνουν, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει, ακραία καιρικά φαινόμενα μαστίζουν ολόκληρες περιοχές του πλανήτη αφήνοντας πίσω τους ανθρώπινα θύματα και υλικές καταστροφές. Οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως συμφωνούν: οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκληθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες και οι επιπτώσεις τους θα είναι καταστροφικές. Για το πρόβλημα ευθύνεται κυρίως η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακα, φυσικό αέριο). Σήμερα γνωρίζουμε αυτό που μας περιμένει, αν δεν περιορίσουμε τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.
Επιστημονικές μελέτες προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί η συσσώρευση ρύπων στην ατμόσφαιρα, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνεχιζόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασίες, πλημμύρες, επανεμφάνιση παλαιών ασθενειών, καταστροφές καλλιεργειών και οικοσυστημάτων, καθώς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.