οι λεγεώνες τρέφονται από τα προϊόντα της υπαίθρου
πολλές φορές στρατολογούν τους κατοίκους
Λόγω της ανασφάλειας και του φόβου πολλοί εγκαταλείπουν την ύπαιθρο και καταφεύγουν στις πόλεις για να επιζήσουν.
Οι Έλληνες βρίσκονται για πρώτη φορά υπόδουλοι
Μεγάλη δυσαρέσκεια στους Έλληνες
ξεσπούν πολλές εξεγέρσεις των Ελλήνων κατά των Ρωμαίων
Οι εξεγέρσεις καταπνίγονται
Οι πρωταίτιοι τιμωρούνται σκληρά
Ο θρίαμβος(triumphus)
ήταν μια πομπή που γίνονταν στη Ρώμη μόνο μετά από μεγάλη ή αποφασιστικής σημασίας νίκη, δηλαδή κατάκτηση και λεηλασία κάποιας πλούσιας ή αντιστεκόμενης περιοχής, του στρατηγού, του ανώτατου διοικητή του ρωμαϊκού στρατού , για να επιδείξουν τα λάφυρα και τους αιχμαλώτους από τους πολέμους.
Χιλιάδες αιχμάλωτοι Έλληνες και ανεκτίμητα έργα τέχνης μεταφέρθηκαν στη Ρώμη, για να επιδειχθούν στους θριάμβους των νικητών στρατηγών.
Ο Πολύβιος για την ερήμωση της υπαίθρου
«Στην εποχή μας σε ολόκληρη την Ελλάδα επικρατεί απαιδία (έλλειψη παιδιών) και ολιγανθρωπία. Αυτά ήταν αιτία να ερημωθούν οι πόλεις και να μειωθεί η παραγωγή αγαθών στην ύπαιθρο, μολονότι δεν είχαμε αρρώστιες ούτε υποφέραμε από συνεχείς πολέμους».
Πολύβιου, Ιστορίαι
Πολύβιος: Έλληνας ιστορικός (203 - 120 π.Χ.)
Παρουσίαση με αφήγηση
Εξάσκηση
«διαίρει και βασίλευε»: χώρισέ τους και κυβέρνησέ τους
λεγεώνα: ρωμαϊκό στρατιωτικό σώμα
αυτονομία: δικαίωμα να διοικούνται με δικούς τους νόμους και άρχοντες
Λάβαρο με τον αετό και τα αρχικά του ρωμαϊκού κράτους
Ρωμαίοι είναι οι κάτοικοι της αρχαίας Ρώμης και κατ΄ επέκταση στην αρχαιότητα οι πολίτες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Στον Μεσαίωνα "Ρωμαίοι" αποκαλούνταν οι Έλληνες, εξ ου και το νεώτερο όνομα "Ρωμιοί". που επικράτησε μέχρι τη σύγχρονη εποχή από τους χρόνους της Τουρκοκρατίας.
Σημειώνεται ότι οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες θεωρώντας τους εαυτούς τους συνεχιστές των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων καλούνταν "Ρωμαίοι" και όχι Βυζαντινοί.
Βέβαια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204, λόγω πολιτικής σκοπιμότητας απέβαλαν εξ ολοκλήρου το λατινικό χαρακτήρα και οι τότε Έλληνες αποκαλούνταν "Γραικοί", αντί Ρωμαίοι, βέβαια οι Αυτοκράτορες, περισσότερο για λόγους γοήτρου, συνέχισαν να θεωρούν τους εαυτούς τους Ρωμαίους.