Εκτός από τα μεγάλα κράτη της Ωκεανίας συναντάμε και τρεις μεγάλες ομάδες νησιών:
την Πολυνησία,
τη Μελανησίακαι
τη Μικρονησία.
Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται μικρά νησιά, που αποτελούν εξαρτώμενα εδάφη των Η.Π.Α., της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Οι Αβορίγινες
Η Γαλλική Πολυνησία
45. Τα κράτη και οι κάτοικοι της Ωκεανίας
Το μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό κράτος της Ωκεανίας είναι η Αυστραλία με πρωτεύουσα την Καμπέρα. Στο κράτος αυτό ανήκει και το νησί της Τασμανίας, που βρίσκεται κοντά στις νότιες ακτές του.
Ως νόμισμα έχει το αυστραλιανό δολάριο. Η Αυστραλία δημιουργήθηκε σαν κράτος πριν από περίπου 200 χρόνια. Πιο πριν ήταν αποικία της Μεγάλης Βρετανίας. Σήμερα είναι ένα ανεπτυγμένο κράτος με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να κατοικεί στις μεγάλες πόλεις στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου το έδαφος και το κλίμα ευνοούν τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η Αυστραλία είναι ομοσπονδιακό κράτος και αποτελείται από έξι πολιτείες και δυο μείζονες επικράτειες. :
Βικτόρια με πρωτεύουσα τη Μελβούρνη, Δυτική Αυστραλία με πρωτεύουσα το Πέρθ
, Νέα Νότια Ουαλία με πρωτεύουσα το Σίδνεϊ,Νότια Αυστραλία με πρωτεύουσα την Αδελαΐδα, Κουΐνσλαντ με πρωτεύουσα το Μπρισμπέιν, η Βόρεια Επικράτεια με πρωτεύουσα το Ντάργουιν , η Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας με την Καμπέρακαι η Τασμανία με το Χόμπαρτ.
Για τουλάχιστον 40.000 χρόνια πριν τον ερχομό των Ευρωπαίων η Αυστραλία κατοικούνταν από ιθαγενείς, τους Αβορίγινες, οι οποίοι ζούσαν σαν νομάδες γύρω από το βράχο Άιερς, στο κέντρο της χώρας.
Ανέπτυξαν το δικό τους πολιτισμό, τον οποίο προσπαθούν να διατηρήσουν ακόμη ζωντανό.
Η άφιξη των Ευρωπαίων προκάλεσε τον αφανισμό των ιθαγενών, αφού οι άποικοι καταπάτησαν τα εδάφη τους, εκμεταλλεύτηκαν τους φυσικούς πόρους και εξεδίωξαν του ιθαγενείς από τους τόπους λατρείας και διαμονής τους. Οι άποικοι μεταχειρίζονταν τους ιθαγενείς ως σκλάβους. Πολλοί σκοτώθηκαν, άλλοι διέφυγαν για να ζήσουν στα δάση και άλλοι «εκπολιτίστηκαν» από τους Ευρωπαίους ιεραπόστολους.
Οι Μαορί - Νέα Ζηλανδία
Νέα Γουινέα - Η φυλή των Παπούα
Οι ιθαγενείς Αβορίγινες της Αυστραλίας κάνουν θραύση χορεύοντας στον ρυθμό του...«Ζορμπά»!
Το ντιτζεριντού
Σημαία της Ν. Ζηλανδίας
Νέα Ζηλανδία
Ουέλλινγκτον: η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας
Νέα Ζηλανδία
Χωριό των Μαορί το 1913
Παπούα-Νέα Γουινέα
Οι περισσότεροι Έλληνες ζουν στη Μελβούρνη , όπου υπάρχουν ελληνικά σχολεία , εκκλησίες , μαγαζιά και διατηρούν τα ελληνικά ήθη και έθιμα.
Οι εικόνες που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικές.
Η φυλή των Toulambis έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με λευκούς
Το 1976, η ομάδα του εξερευνητή Jean-Pierre Dutilleaux ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την πρωτόγονη φυλή των Toulambis (Papua, Νέα Γουινέα).
Δείτε στο βίντεο την φοβισμένη και γεμάτη περιέργεια αντίδρασή τους.
Νοτιοανατολικά της Αυστραλίας βρίσκονται τα δύο νησιά που αποτελούν το κράτος της Νέας Ζηλανδίας με πρωτεύουσα το Ουέλινγκτον. Αυτά τα δύο κράτη ανακαλύφθηκαν από τους Ευρωπαίους και αποικήθηκαν μόλις τον 18ο αιώνα.
Έχει συνολική έκταση 268.021 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό περίπου 4.300.000 κατοίκους. Ως νόμισμα έχει το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας. Έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1947, αφού απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς, των οποίων ήταν αποικία. Η χώρα είναι οικονομικά ανεπτυγμένη, με μεγάλες εξαγωγές κρέατος σε όλον τον κόσμο.
Πριν τον ερχομό των Ευρωπαίων, η Νέα Ζηλανδία κατοικούνταν από ιθαγενείς, τους Μαορί, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα περίπου 800 χρόνια πριν.
Βόρεια της Αυστραλίας εκτείνεται το νησί της Νέας Γουινέας. Από διοικητική άποψη το μισό δυτικό τμήμα του ανήκει στο ασιατικό κράτος της Ινδονησίας, ενώ το ανατολικό μισό αποτελεί το ανεξάρτητο κράτος της Παπούα-Νέας Γουινέας με πρωτεύουσα τοΠορτ Μόρεσμπι.
Είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1975. Είναι μία από τις πλέον αγροτικές περιοχές του κόσμου, αφού μόλις το 1% του πληθυσμού κατοικεί σε πόλεις. Είναι επίσης και μία από τις πιο ανεξερεύνητες χώρες του κόσμου. Πιστεύεται ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν πολλά άγνωστα ακόμα είδη χλωρίδας και πανίδας.
Η χώρα υπήρξε αποικία των Βρετανών, των Ολλανδών και των Γερμανών.
Έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αφού στο υπέδαφός της κρύβονται κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, χαλκού, νικελίου, χρυσού, αργύρου, κ.ά. Παρόλα αυτά η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει προβλήματα.
Τα τρία αυτά κράτη είναι τα μεγαλύτερα σε έκταση της Ωκεανίας.
Στον Ειρηνικό ωκεανό υπάρχουν πολλά νησιά, που κατοικούνται κυρίως από αυτόχθονες πληθυσμούς.
Μέχρι πολύ πρόσφατα τα περισσότερα από αυτά ήταν υπερπόντιες κτήσεις των Η.Π.Α. , του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, κυρίως.
Σήμερα υπάρχουν 11 ανεξάρτητα κράτη, σκορπισμένα σε τρία μεγάλα νησιωτικά συμπλέγματα, γνωστά ως Μικρονησία, Πολυνησία και Μελανησία, τα οποία φαίνονται στον παρακάτω χάρτη.
Συνεχίζουν όμως και σήμερα να υπάρχουν μικρά νησιά που είναι κτήσεις των δυνάμεων που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Τα κράτη αυτά δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης λόγω του μικρού τους μεγέθους και της έλλειψης πλουτοπαραγωγικών πηγών. Κάποια από αυτά επενδύουν στον τουρισμό, αλλά η μεγάλη απόσταση από τις πλούσιες χώρες της Δύσης δε βοηθάει στον τομέα αυτό. Ως αποτέλεσμα, εξαρτώνται από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις για την επιβίωσή τους.
Στα νησιά της Μελανησίας, Μικρονησίας και Πολυνησίας ο πληθυσμός προέρχεται από μείξη της μαύρης και κίτρινης φυλής. Οι κάτοικοι έχουν αναπτύξει το δικό τους πολιτισμό και τις δικές τους παραδόσεις. Κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι το ψάρεμα, η καλλιέργεια της γης, η εξόρυξη ορυκτών και ο τουρισμός.
Αν εξαιρεθούν οι αυτόχθονες Αβορίγινες οι υπόλοιποι κάτοικοι είναι μετανάστες άποικοι και οι απόγονοι τους, που ανήκουν φυλετικά κυρίως σε διάφορους πληθυσμούς της Ευρώπης.
Οι Βρετανοί, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί και οι Έλληνες είναι από τις κυριότερες εθνότητες Ευρωπαίων πολιτών της Αυστραλίας.
Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία το 1829. Σήμερα είναι περίπου 600.000 (109.988 γεννημένοι στην Ελλάδα και 565.147 γεννημένοι στην Αυστραλία), σύμφωνα με την απογραφή του 2006.
Επανάληψη στην Ωκεανία
Ο πύργος της ομογένειας στη Μελβούρνη
Το μεγαλύτερο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του κόσμου, το κτίριο που στεγάζει την Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης, εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014.
Φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως φάρος του ελληνικού πολιτισμού, της γλώσσας και της κουλτούρας της μητέρας - πατρίδας.