Με βάση το ανάγλυφο, το κλίμα και το φυσικό πλούτο που επηρεάζουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, χωρίζουμε την Ευρώπη σε τέσσερις περιοχές:
α) στη Σκανδιναβία,
β) στη Βορειο-κεντρική Ευρώπη,
γ) στην Ανατολική Ευρώπη και
δ) στη Νότια Ευρώπη.
Σκελετός Νεάντερταλ σε όρθια στάση
Αναπαράσταση του ανθρώπου του Νεάντερταλ
Άνθρωπος του Νεάντερταλ
Το σπήλαιο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική
Πιστή αναπαράσταση του Μαυσωλείου, του χώρου που βρέθηκε ο Αρχάνθρωπος (το κρανίο του κολλημένο στον βράχο και ο σκελετός του κάτω από το σταλαγμιτικό υλικό).
Το σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το χωριό Πετράλωνα του νομού Χαλκιδικής της Μακεδονίας.
Στο σπήλαιο ανακαλύφθηκαν τα ίχνη κατοίκησης Αρχανθρώπων 700.000 περίπου ετών, των αρχαιότερων Ευρωπαίων προγόνων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.
Με τον όρο Γηραιά Ήπειρος είναι γνωστή η Ευρώπη, η ήπειρος-κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού που μαζί με την Ασία και την Αφρική αποτελούν τον Παλιό Κόσμο.
Καινούριος κόσμος ή Νέος Κόσμος είναι η Αμερική και η Αυστραλία, οι νεοανακαλυφθείσες ήπειροι.
Η Ευρώπη κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ εδώ αναπτύχθηκαν σπουδαίοι πολιτισμοί, όπως ο αρχαιοελληνικός ο ρωμαϊκός, ο βυζαντινός κ. Ά.
Με τις αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν εντοπιστεί πολλά ανθρωπολογικά ευρήματα σε διάφορες περιοχές της, όπως
στα Πετράλωνα Χαλκιδικής στην Ελλάδα,
στο Νεάντερταλ της Γερμανίας,
στο Κρομανιόν της Γαλλίας και άλλού.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι πρόγονοι των σημερινών Ευρωπαίων.
Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ ή απλά Νεάντερταλ, είναι είδος το οποίο εμφανίστηκε 130.000 χρόνια πριν και υπήρξε μέχρι πριν 35.000 χρόνια.
Η ονομασία του προέρχεται από την κοιλάδα Νεάντερταλ της Γερμανίας, όπου το 1856 ανακαλύφθηκαν από εργάτες απολιθωμένα οστά τα οποία αποδόθηκαν στο συγκεκριμένο είδος.
Το σπήλαιο των Πετραλώνων
Αριστερά εκμαγείο του κρανίου του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων και δεξιά αναπαράσταση του προσώπου του.
Και φυσικά υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη νοοτροπία και τον τρόπο που συμπεριφέρεται κάθε λαός . Δείτε το παρακάτω βίντεο..
Τι μου θυμίζει , τι μου θυμίζει…
Η φτώχεια στην Ευρώπη κλικ στο χάρτη
Τα κράτη της Ευρώπης δεν είναι το ίδιο ανεπτυγμένα οικονομικά και τεχνολογικά. Υπάρχουν λαοί με υψηλό βιοτικό επίπεδο και πολιτιστική δραστηριότητα αλλά υπάρχουν και λαοί που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια αφού τώρα έγιναν και ανεξάρτητα κράτη, ιδίως σε νότια και ανατολική Ευρώπη.
(Πρώην Γιουγκοσλαβία και Σοβιετική Ένωση)
Η ανάπτυξη εξαρτάται από τη μορφολογία του εδάφους κάθε κράτους, από το πολιτικό καθεστώς που διαμορφώνεται σε αυτό και γενικά από τις ιστορικές συνθήκες που επιδρούν θετικά ή αρνητικά στην πορεία ενός λαού (π.χ. ένας πόλεμος).
Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη ξέσπασαν πολλοί πόλεμοι στη διάρκεια της ιστορίας της , με σημαντικότερους τους δύο παγκόσμιους πολέμους , οι οποίοι άφησαν πίσω τους εκατομμύρια νεκρούς και ορφανά παιδιά ,κατεστραμμένα σπίτια , περιουσίες , εργοστάσια και γύρισαν την Ευρώπη πολλά χρόνια πίσω.
1. Γράψε τα ονόματα των ευρωπαϊκών κρατών που βρέχονται από τον Εύξεινο Πόντο. Κατόπιν σημείωσε και τις πρωτεύουσες των κρατών αυτών. Μπορείς να βοηθηθείς από τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης που περιλαμβάνεται στο σχολικό βιβλίο. Τα Ευρωπαϊκά κράτη που βρέχονται από τον Εύξεινο Πόντο και οι πρωτεύουσές τους είναι τα εξής: Βουλγαρία (Σόφια), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Ουκρανία (Κίεβο), Ρωσία (Μόσχα) και Γεωργία (Τιφλίδα).