Επιλέξτε ενότητα

Γεωγραφία ΣΤ΄ Τάξης

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ : Η Γη ως χώρος ζωής του ανθρώπου

Kεφάλαιο 21

 Η ζωή στις πολικές περιοχές

Συγκεκριμένα ανήκουν οι βόρειες περιοχές της Αμερικής, η Γροιλανδία, οι βόρειες ακτές της Ευρώπης και της Ασίας και η Ανταρκτική.

Οι πολικές περιοχές βρίσκονται βορειότερα από το Βόρειο Πολικό Κύκλο και νοτιότερα από το Νότιο Πολικό Κύκλο.  Είναι οι πιο ψυχρές κλιματικές ζώνες.

Οι περιοχές αυτές είναι σκεπασμένες με πάγο πάντα - αφού οι ηλιακές ακτίνες πέφτουν τελείως πλάγια σε αυτές - και η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Μάλιστα το έδαφος είναι σχεδόν πάντα παγωμένο σε βάθος.

 Ο Βόρειος Πόλος...

...και ο παγετώνας Χίουρον στην Ανταρκτική

 Η βόρεια πολική ζώνη  ή Αρκτική

Το όνομά της προέρχεται από την αρχαία λέξη άρκτος (αρκούδα) και της δόθηκε κατ’ αναλογία προς τους αστερισμούς της Μεγάλης και της Μικρής Άρκτου, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον πολικό αστέρα.

Καλύπτεται από τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό (Αρκτικό Ωκεανό).

Περιλαμβάνει τις βόρειες ακτές της Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης και το νησί Γροιλανδία.

Η νότια πολική ζώνη ή Ανταρκτική

Το όνομα Ανταρκτική (Antarctica) προέρχεται από την ελληνική σύνθετη λέξη ανταρκτική, θηλυκό του ανταρκτικός, που σημαίνει «αντίθετα από τον Αρκτικό».

Περιλαμβάνει την Ανταρκτική, η οποία από πολλούς θεωρείται ως έκτη ήπειρος στη Γη και  τέταρτη κατά σειρά μεγέθους ήπειρος και είναι ακατοίκητη.

Στις πολικές περιοχές η διάρκεια τόσο της μέρας όσο και της νύχτας είναι έξι μήνες και ονομάζονται αντίστοιχα πολική ημέρα και πολική νύχτα.


Όταν στην Αρκτική είναι μέρα στην Ανταρκτική είναι νύχτα και αντίστροφα. Αυτό συμβαίνει λόγω της κλίσης του άξονα της Γης.

πολική ημέρα και πολική νύχτα

Στις πολικές περιοχές η θερμοκρασία κατεβαίνει πολλές φορές κάτω από τους -60ο C.

Η βλάστηση που αναπτύσσεται το καλοκαίρι μόνο για δύο μήνες και μόνο στις βόρειες πολικές περιοχές είναι

Την τάιγκα συναντάμε αμέσως μετά την τούνδρα, καθώς και σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.

Στην τάιγκα κυριαρχούν δάση από κωνοφόρα δέντρα (πεύκα, έλατα).

Τα ζωικά είδη στην Τάιγκα είναι περιορισμένα σε σύγκριση με την τούνδρα και περιλαμβάνουν ταράνδους, αρκούδες, λύκους και ελάφια. Τα περισσότερα είδη έχουν μέτριο μέγεθος, όπως τα τρωκτικά, οι λαγοί και οι λύγκες. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία πουλιών που μετακινούνται νοτιότερα για να περάσουν το χειμώνα και λίγα αμφίβια και ερπετά.

Η βλάστηση στις πολικές περιοχές

Η τούνδρα αποτελείται από βρύα, λειχήνες, μικρούς θάμνους και νανώδη δέντρα.

Στη βλάστηση αυτή μπορούν να ζήσουν τάρανδοι, λύκοι, η πολική αλεπού, η αρκούδα, ο λαγός, αποδημητικά πουλιά κ.ά

Αρσενική άλκη (είδος ελαφιού) στην τάιγκα

Τάιγκα στην ανατολική Σιβηρία

τάιγκα  Δάσος ερυθρελάτης στην Αλάσκα

Τάιγκα Χιονισμένο δάσος κοντά στο Archangelsk στη Ρωσία

Η καφέ αρκούδα-από τα μεγαλύτερα σαρκοβόρα της τάιγκα

Είδος βίσονα , Καναδάς

Η τίγρη της Σιβηρίας

Kατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων αιλουροειδών που υπήρξαν ποτέ. Έχουν παχιά γούνα, ανοικτόχρωμη χρυσαφί απόχρωση και λιγότερες ρίγες. Τα αρσενικά μπορούν να φτάσουν ως τα τρεισήμισι μέτρα σε μήκος και τα 350 κιλά σε βάρος. Η τίγρη της Σιβηρίας θεωρείται ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση

Άλκες (είδος ελαφιού) στην τάιγκα

Καναδικός λύγκας.

Οι αδηφάγοι απαντούν στις ψυχρές δασικές ζώνες, κυρίως στην τούνδρα και στην τάιγκα.
Σημαίνει «αυτός που τρώει συνέχεια και τα πάντα, λαίμαργος, φαγάς, αδηφάγος»
Ονομάστηκε έτσι, λόγω της έντονης τάσης του να αναζητά και να διεκδικεί, όχι μόνον τη λεία του, αλλά και οτιδήποτε φαγώσιμο. Αν και συγγενεύει με τη νυφίτσα θυμίζει περισσότερο μικρή αρκούδα, παρά νυφίτσα.



Οι κάτοικοι των αρκτικών περιοχών

Ινουίτ Εσκιμώοι) είναι το όνομα των Ιθαγενών που ζουν στην Αλάσκα, στον βόρειο Καναδά και στη Γροιλανδία, κοντά και γύρω από τον Αρκτικό κύκλο.

Περιοχές όπου ζουν οι Εσκιμώοι

Ινουίτ στη γλώσσα τους σημαίνει «άνθρωποι». Οι πρώτοι Γάλλοι που αποίκησαν τον Καναδά, τους ονόμασαν «Εσκιμώους», που προέρχεται από τη λέξη esquimaux και σημαίνει «αυτός που τρώει ωμά». Ο όρος "Εσκιμώος" θεωρείται απ' τους Ινουίτ προσβλητικός και ρατσιστικός.

Οι Εσκιμώοι είναι άνθρωποι χαμηλού ή μέσου αναστήματος, με ελαφρά κίτρινο δέρμα και χαρακτηριστικά σχιστά μάτια.
Τα μαλλιά τους είναι ίσια, πυκνά και μαύρα και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους, προσδίδουν στους Εσκιμώους χαρακτηριστικά μογγολικής καταγωγής
.


Στις περιοχές που ζουν τα φυτά είναι λιγοστά. Έτσι οι Ινουίτ είναι αποκλειστικά κυνηγοί και ψαράδες. Κυνηγούν ταράνδους, φώκιες, θαλάσσιους ελέφαντες, πολικές αρκούδες, πουλιά κ.ά.

Καταφέραν να επιζήσουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες διαμένοντας σε ιγκλού και κυνηγώντας κυρίως φώκιες και φάλαινες, που τους εξασφάλιζαν τροφή και ένδυση.

Κυνηγούν τη φώκια και τρέφονται με το κρέας της, φωτίζονται και θερμαίνονται καίγοντας το λίπος της , ντύνονται με ρούχα που φτιάχνουν από το δέρμα της και στα κόκαλά της πάνω χαράζουν παραστάσεις κυνηγιού και τα εμπορεύονται.

Ψαρεύουν διάφορα ψάρια αλλά και φάλαινες. Μια φάλαινα είναι εξαιρετικά πολύτιμη για αυτούς διότι το δέρμα της, που είναι μαλακό, τους προσφέρει όχι μόνο τροφή αλλά και όλη τη βιταμίνη C που χρειάζονται για επιβίωση.

Δεν πετάνε τίποτα από ένα ζώο που σκότωσαν.

Με τα δέρματα κατασκευάζουν ρούχα  και με τα κόκαλα και το ξύλο διάφορα εργαλεία.

Tα ρούχα τους αποτελούνται κυρίως από δέρματα αρκούδας, φώκιας, αλεπούς αλλά και άλλων ζώων..

Κατασκευάζουν τις βάρκες τους (καγιάκ) από το δέρμα της φώκιας ή από ξύλο.  Μετακινούνται με έλκηθρα, τα οποία σέρνουν σκυλιά.

Ρούχα από δέρματα ζώων: φώκια, αριστερά και καριμπού δεξιά

Καγιάκ

Το καγιάκ είναι μια μακρόστενη, μικρού μεγέθους βάρκα. Ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 4.400 χρόνια από τα αρχαίους Εσκιμώους της Γροιλανδίας, ως ένα κομμάτι εξοπλισμού για το κυνήγι φώκιας και φαλαινών.

Κατασκευαζόταν από τα λίγα διαθέσιμα υλικά που υπήρχαν- ξεβρασμένα ξύλα από τη θάλασσα, δέρματα, οστά και τένοντες ζώων.

Αποτελεί σύμβολο της Γροιλανδίας.

Τα σκυλιά των Εσκιμώων έχουν πάρα πολύ καλή όσφρηση και τους βοηθάνε στο κυνήγι τους. Η δύναμή τους επίσης είναι μεγάλη και βοηθάνε τον Εσκιμώο στη μετακίνησή του σέρνοντας το έλκηθρό του.

Oι Εσκιμώοι κατοικούν μέσα σε σκηνές από δέρμα φώκιας ή τάρανδου. Για να ζεσταθούν, καίνε το λάδι της φώκιας.

Το χειμώνα και σε ορισμένες περιοχές φτιάχνουν τα περίφημα παγόσπιτά τους, τα "ιγκλού".

Για τα ιγκλού χρησιμοποιούν κύβους παγωμένου χιονιού, το μόνο υλικό που υπάρχει άφθονο στις αρκτικές περιοχές. Οι κατασκευές αυτές τους προστατεύουν από το δριμύ ψύχος.

Σκηνή από δέρμα καριμπού.

Ακόμη και σήμερα ακολουθούν τον ίδιο πατροπαράδοτο τρόπο ζωής χρησιμοποιώντας παρόλα αυτά και τζιπ -όταν αυτό το επιτρέπει το πάχος των πάγων- και κατοικώντας σε χτισμένα σπίτια.

Οικισμοί των Εσκιμώων

Οι Σαάμι (Λάπωνες) είναι αυτόχθων αρχαίος λαός που κατοικεί στη Λαπωνία, η οποία  περιλαμβάνει το βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής χερσονήσου (μεγάλα βόρεια τμήματα της Νορβηγίας και της Σουηδίας, βόρεια τμήματα της Φινλανδίας) και τη Χερσόνησο Κόλα της Ρωσίας.

Οι Σαάμι είναι ιστορικά γνωστοί στα ελληνικά ως Λάπωνες, ο όρος όμως σήμερα, ενδεχομένως να θεωρηθεί προσβλητικός.

Έχουν χαμηλό ανάστημα (από 1,20-1,50 μ) δέρμα κίτρινο προς μελαχρινό, πρόσωπο πλατύ, κρανίο βραχυκέφαλο και μαλλιά σκούρα. Η μύτη τους είναι κοντή, πλατιά και λίγο ανασηκωμένη.

Έχουν χαμηλό ανάστημα (από 1,20-1,50 μ) δέρμα κίτρινο προς μελαχρινό, πρόσωπο πλατύ, κρανίο βραχυκέφαλο και μαλλιά σκούρα. Η μύτη τους είναι κοντή, πλατιά και λίγο ανασηκωμένη.

Τα ντούοτζι, η χειροτεχνία των Σαάμι, προέρχονται από την εποχή που αυτοί ήταν αυτοσυντηρούμενοι νομάδες, πιστεύοντας επομένως ότι ένα αντικείμενο πρέπει πρώτα απ 'όλα να εξυπηρετεί ένα σκοπό αντί να είναι κυρίως διακοσμητικό. Οι άνδρες χρησιμοποιούσαν ως επί το πλείστον ξύλο, οστά και κέρατα για να κατασκευάσουν είδη όπως μακριά μαχαίρια με σκαλισμένες λαβές από κέρατο, τύμπανα και γκούκσι (ξύλινα κύπελλα). Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν δέρμα και ρίζες για να κατασκευάσουν αντικείμενα όπως γκάκτι (ρούχα) και καλάθια πλεγμένα από ρίζες σημύδας και έλατου.

Ενδυμασία

Τα γκάκτι είναι τα παραδοσιακά ρούχα που φορούν οι Σαάμι. Φοριούνται τόσο σε τελετουργικές περιπτώσεις όσο και κατά την εργασία, ιδιαίτερα κατά την εκτροφή ταράνδων.

Παραδοσιακά το γκάκτι κατασκευαζόταν από δέρμα και νεύρα ταράνδων, αλλά σήμερα είναι πιο συνηθισμένο να χρησιμοποιείται μαλλί, βαμβάκι ή μετάξι.

Τα παραδοσιακά γκάκτι είναι συνηθέστερα σε αποχρώσεις κόκκινου, μπλε, πράσινου, λευκού, καφέ από δέρμα ή γούνα ταράνδου. Το χειμώνα προστίθεται παλτό και γκέτες από γούνα ταράνδου, και μερικές φορές μια κάπα και ένα σχοινί / λάσο.Τα χρώματα, τα μοτίβα και τα κοσμήματα των γκάκτι φανερώνουν από πού ένας άνθρωπος προέρχεται, αν είναι παντρεμένος και μερικές φορές μπορεί να είναι συγκεκριμένα ακόμη και για την οικογένειά του.

Εκτροφή ταράνδων

Σαάμι της Νορβηγίας

Μαχαίρια των Σαάμι

Ζώνη με χάντρες, μαχαίρι και βελονοθήκη από κέρατο

Καπέλα των Σαάμι

Πώς να χτίσετε ένα ιγκλού.

Η φύση και οι κάτοικοι των αρκτικών περιοχών.

Γιατί δε λιώνουν τα ιγκλού;

Το ιγκλού είναι η προσωρινή κατοικία των Εσκιμώων το χειμώνα (ιγκλού στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει σπίτι).

Παρ’ όλο που οι περισσότεροι Εσκιμώοι μένουν πλέον σε σπίτια από πέτρες ή ξύλα, συνηθίζουν ακόμη να κατασκευάζουν ιγκλού, ειδικά όταν ταξιδεύουν. Ορθογώνια κομμάτια παγωμένου χιονιού τοποθετούνται κυκλικά, ώστε η κατασκευή να συγκλίνει και να σχηματίζεται τελικά ένας τέλειος θόλος. Οι σχισμές και τα όποια σημεία επαφής γεμίζονται με χιόνι. Τότε οι Εσκιμώοι ανάβουν μια λάμπα που καίει λίπος φάλαινας, ώστε να αναδίδει πολλή θερμότητα.

Άλλωστε πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι για να ζεσταθεί ο περιορισμένος εσωτερικός χώρος και για να δημιουργηθεί ένα άνετο κλίμα, είναι αρκετή ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα ζέστης: αρκεί, δηλ., η παρουσία δύο ατόμων που μπορούν να κλείσουν την πόρτα με ένα κομμάτι πάγου και να κάνουν το ιγκλού αεροστεγές. Το χιόνι αρχίζει να λιώνει, όμως επειδή η οροφή του θόλου είναι καμπύλη δεν στάζει. Αντιθέτως τα κομμάτια του χιονιού εμποτίζονται με υγρασία.

Τότε οι Εσκιμώοι ανοίγουν την πόρτα και ο ψυχρός αέρας μεταμορφώνει το ιγκλού σε ένα συμπαγές και ανθεκτικό καταφύγιο, που λιώνει μόνο με το τέλος του χειμώνα. Άλλωστε να επισημάνουμε , ότι οι πολικοί άνεμοι πνέουν με θερμοκρασία -50 βαθμούς κελσίου και έτσι το εξωτερικό τοίχωμα του πάγου παραμένει παγωμένο.

Αυτό που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν είναι ότι επειδή ο πάγος είναι όντως καλός αγωγός της θερμότητας και του κρύου, το ίδιο συνεπώς πρέπει να συμβαίνει και με το χιόνι. Αντίθετα όμως επειδή το χιόνι είναι κακός αγωγός της θερμότητας και του κρύου, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μεταφέρεται μέσα στα ιγκλού το κρύο που επικρατεί έξω και για αυτό έχουν τη δυνατότητα να θερμαίνονται εύκολα. Βέβαια μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το χιόνι, από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα ιγκλού, μετατρέπεται σε πάγο και μόλις συμβεί αυτό οι Εσκιμώοι εγκαταλείπουν τα ιγκλού τους.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΟΙ ΛΑΠΩΝΕΣ ΟΙ ΕΣΚΙΜΩΟΙ

Ξενοδοχείο από πάγο!!

Το Σέλας είναι ένα ένα από τα ωραιότερα φυσικά φαινόμενα καθώς είναι πλούσιο σε φανταχτερά χρώματα και περίτεχνα σχέδια που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους, για αυτό και ονομάζεται επίσης Πολικό Σέλας.

Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο πόλο αποκαλείται Βόρειο σέλας. (Aurora Borealis ή Northern Lights)

ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο Νότιο πόλο αποκαλείται Νότιο σέλας. (Aurora Australis ή Southern Lights).

Ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, την παγίδευση ζώων για γούνες και την εκτροφή προβάτων. Το πιο γνωστό μέσο βιοπορισμού είναι η ημινομαδική εκτροφή ταράνδων από τους οποίους παίρνουν το κρέας και το γάλα για τροφή. Το δέρμα τους το χρησιμοποιούν για ρούχα και σκηνές. Καθώς οι τάρανδοι μετακινούνται, για να βρουν τροφή σε περιοχές που δεν είναι καλυμμένες από πάγο, οι Λάπωνες τους ακολουθούν σε ατέλειωτα ταξίδια.

Σέλας ή Πολικό Σέλας

Το Βόρειο Σέλας στο Portage της Αλάσκα

νότιο σέλας , Ανταρκτική

Όλα ξεκινούν από μία ηλιακή καταιγίδα

Το φαινόμενο του Σέλαος οφείλεται σε φορτισμένα σωματίδια που εκπέμπονται από τον Ήλιο μετά από εκρήξεις, τον ηλιακό ή αστρικό άνεμο. Μόλις τα σωματίδια εισέλθουν στην ιονισμένη ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, αντιδρούν με αέρια και ως μέρος της αντίδρασης, εκπέμπεται φως.

Κάθε αέριο εκπέμπει ένα συγκεκριμένο χρώμα φωτός ανάλογα με τη θέση του στην ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, το οξυγόνο εκπέμπει πράσινο φως όταν βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, ενώ όταν βρίσκεται μεταξύ 100-200 χιλιομέτρων παράγει κόκκινα χρώματα. Το άζωτο προκαλεί μια γαλάζια λάμψη στον ουρανό, αλλά όταν είναι υψηλότερα στην ατμόσφαιρα η λάμψη του προσλαμβάνει μία μοβ απόχρωση.

Το βόρειο σέλας. Τι είναι και πώς δημιουργείται.

Φινλανδία:Δείτε ένα από τα λίγα βίντεο που δείχνουν το βόρειο σέλας σε φυσιολογική κίνηση (τα πεερισσότερα βίντεο που υπάρχουν, αυτοί που τα ανεβάζουν τα φτιάχνουν σε γρήγορη κίνηση για να είναι πιο "εντυπωσιακά", με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να καταλάβουμε πόσο γρήγορα κυματίζουν στην πραγματικότητα τα χρώματα).

​Πολική μέρα - Πολική νύχτα

21 Δεκεμβρίου στην Φαίρμπανκς (Αλάσκα)

[ διάρκεια ημέρας: 4 ώρες (παρά 7 λεπτά)... ]

Ο κλέφτης πιγκουίνος

Η ζωή σε μια πόλη της Φινλανδίας στον αρκτικό κύκλο , κατά τη διάρκεια της πολικής νύχτας.

Η Ανταρκτική σε 5 λεπτά

Γεωγραφικό γλωσσάριο


Πολική ημέρα: η διάρκεια των έξι μηνών, κατά την οποία ο Ήλιος φωτίζει τις πολικές περιοχές της Γης


Πολική νύχτα: η διάρκεια των έξι μηνών, κατά την οποία οι πολικές περιοχές της Γης δεν φωτίζονται από τον Ήλιο.

  1. Tο σχήμα και οι κινήσεις της Γης
  2. Οι πόλοι, ο Ισημερινός, οι παράλληλοι κύκλοι και οι μεσημβρινοί της Γης
  3. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της Γης
  4. Ο άξονας και η περιστροφή της γης Ημέρα και Νύχτα
  5. Η περιφορά της Γης − Οι εποχές
  6. Το ηλιακό μας σύστημα

       Επαναληπτικό Α΄ Ενότητας

ΕΝΟΤΗΤΑ Α : Η γη ως ουράνιο σώμα

ΕΝΟΤΗΤΑ B΄: Το φυσικό περιβάλλον

7. Η κατανομή των ηπείρων και των ωκεανών

8.  Ωκεανοί και θάλασσες

9. Η ατμόσφαιρα

10. Οι κλιματικές ζώνες της Γης

11. Ζώνες βλάστησης

12. Το ανάγλυφο της Γης

13. Οι μεγάλες οροσειρές, οι μεγάλες πεδιάδες

14. Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης

15. Η σημασία του υδρογραφικού δικτύου στη ζωή των ανθρώπων

16. Οι φυσικές καταστροφές και οι συνέπειές τους στη ζωή των ανθρώπων

17. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες ως παράγοντας μεταβολών στην επιφάνεια της Γης

    Επαναληπτικό Β΄ Ενότητας

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ : Η Γη ως χώρος ζωής του ανθρώπου

18 . Η κατανομή του πληθυσμού στη Γη

19. Γλώσσες και θρησκείες

20. Η ζωή στην έρημο

21. Η ζωή στις πολικές περιοχές

22. Η ζωή στα τροπικά δάση

23. Η ζωή στις εύκρατες περιοχές

Επαναληπτικό Γ΄ Ενότητας

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ : Οι ήπειροι

Η ΕYPΩΠH: H ταυτότητα της Eυρώπης

24. Η θέση της Ευρώπης

25. Ο οριζόντιος διαμελισμός της Ευρώπης

26. Ο κατακόρυφος διαμελισμός της Ευρώπης

27. Το κλίμα της Ευρώπης και οι ανθρώπινες  δραστηριότητες

28. Η χλωρίδα και η πανίδα − Η βλάστηση της Ευρώπης

29. Οι κάτοικοι και τα κράτη της Ευρώπης

30. Πολιτστικά χαρακτηριστικά των λαών της Ευρώπης   

31. Αξιοθέατα, μνημεία και ιστορική συνέχεια των λαών της Ευρώπης

32. Τομείς παραγωγής αγαθών και παροχής υπηρεσιών

33. Οι σχέσεις των κρατών της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΕΥΡΩΠΗ


ΑΣΙΑ: Η ταυτότητα της Ασίας

34. Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Ασίας

35. Τα κράτη της Ασίας

36. Οι κάτοικοι της Ασίας

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΑΣΙΑ


ΑΦΡΙΚΗ : Η ταυτότητα της Αφρικής

37. Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής

38. Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΑΦΡΙΚΗ


ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ : Η ταυτότητα της Βόρειας Αμερικής

39. Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Βόρειας Αμερικής

40. Οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής

41. Τα κράτη της Βόρειας Αμερικής


NOTIA ΑΜΕΡΙΚΗ : Η ταυτότητα της Nότιας Αμερικής

42. Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Νότιας Αμερικής

43. Οι κάτοικοι και τα κράτη της Νότιας Αμερικής


ΩΚΕΑΝΙΑ : Η ταυτότητα της Ωκεανίας

44.  Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Ωκεανίας

45. Τα κράτη και οι κάτοικοι της Ωκεανίας


ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ Δ΄  ΕΝΟΤΗΤΑΣ


Τετράδιο Εργασιών


1. Συμπλήρωσε την ακροστιχίδα. Η λέξη που θα σχηματιστεί δείχνει το μέσο μετακίνησης των Εσκιμώων και των Λαπώνων.
1. Οι Λάπωνες ζουν στη Βόρεια …
2. Έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τους ταράνδους
3. Έτσι λέγονται οι βάρκες των Εσκιμώων
4. Οι ακτίνες του πέφτουν πάντα τελείως πλάγια στις πολικές περιοχές
5. Η… στις πολικές περιοχές κατεβαίνει πολλές φορές κάτω από τους -60ο C.
6. Οι Λάπωνες χρησιμοποιούν το δέρμα του ταράνδου για σκηνές και…
7. Οι Εσκιμώοι με κόκαλα ζώων και το… κατασκεύασαν διάφορα εργαλεία
(αντίστροφα)

 έλκηθρο

2. Εξήγησε γιατί η θερμοκρασία στις πολικές περιοχές είναι πάντα πολύ χαμηλή.
Ο λόγος που η θερμοκρασία στις πολικές περιοχές είναι πάντα χαμιλή, είναι το γεγονός ότι οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν πάντοτε πλάγια πάνω τους.

3. Διάβασε το παρακάτω κείμενο και εντόπισε τις διαφορές της ζωής των Εσκιμώων του χθες και του σήμερα.
Οι Εσκιμώοι του σήμερα:

    

    Οι Εσκιμώοι του χθες:


1. Ευρώπη
2. Λάπωνες
3. Καγιάκ
4. Ήλιος
5. Θερμοκρασία
6. Ρούχα
7. Ολυξ

Ταξίδι στους Πάγους - τα Ζώα των Πάγων

Ταξίδι στους Πάγους - Τραγούδι των Ζώων

Ο Πιγκουίνος (Ζώα και Ψάρια της Θάλασσας

Η πόλη που για τέσσερις μήνες δε βγαίνει ο ήλιος, και δεν επιτρέπεται να πεθάνεις!!

Ανταρκτική

Η ζωή στη Λαπωνία

Εξερευνώντας την περιοχή της Αρκτικής

Παρουσιάσεις

QUIZ QUIZ

QUIZ

Βάση Scott (Ανταρκτική): Ημέρα 24 ωρών

Στην ερευνητική βάση Scott στην Ανταρκτική, από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου (καλοκαίρι για την Ανταρκτική) η ημέρα κρατάει 24 ώρες, αφού ο ήλιος δεν δύει ποτέ. Ο ήλιος που λάμπει την νύχτα λέγεται ήλιος του μεσονυχτίου και οι νύχτες λέγονται λευκές νύχτες.

Σκηνές από την ζωή σε μια αρκτική πόλη

Πολική μέρα και νύχτα , Λευκές νύχτες

   Η πολική μέρα και νύχτα εμφανίζονται στα γεωγραφικά πλάτη εντός των δύο αρκτικών κύκλων , δηλαδή από 60ο - 90ο  Βόρεια ή Νότια.

Το καλοκαίρι , κατά τη διάρκεια της πολικής μέρας ο Ήλιος βρίσκεται ολόκληρος πάνω από τον ορίζοντα. Ακόμη και  τα μεσάνυχτα ο Ήλιος είναι πάνω από τον ορίζοντα και  δε χάνεται. Το φαινόμενο κατά το οποίο τα μεσάνυχτα βλέπουμε ήλιο ονομάζεται «Ήλιος του Μεσονυχτίου» 

Σε αυτά τα μέρη, ο ήλιος είναι ορατός επί 24 συνεχόμενες ώρες.  Η διάρκειά του εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος, από το οποίο το παρατηρούμε. Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο βόρειο ή το νότιο πόλο, τόσο περισσότερο διαρκεί. Για παράδειγμα, ο ήλιος φωτίζει διαρκώς επί 6 μήνες στους πόλους, ενώ στο βόρειο άκρο της Φινλανδίας περιορίζεται σε "μόνο" 73 ημέρες.

Το αντίθετο φαινόμενο ονομάζεται Πολική Νύχτα και παρατηρείται στις ίδιες περιοχές το χειμώνα και διαρκεί όσο και η πολική μέρα του ίδιου τόπου π.χ. εάν σε ένα μέρος έχουμε Ήλιο επί 40 ημέρες το καλοκαίρι, θα έχουμε και Νύχτα επί 40 ημέρες το χειμώνα. Κατά τη διάρκειά της, ο ήλιος βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα και το φως είναι ελαφρύ ή ανύπαρκτο.

Οι «Λευκές Νύχτες» οφείλονται στο ίδιο φαινόμενο (στην κλίση του κάθετου άξονα της Γης ) αλλά και στην ύπαρξη της ατμόσφαιρας (διάχυση φωτός) και είναι ορατές σε γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 60° και 66°, δηλαδή στα εξωτερικά όρια των αρκτικών κύκλων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο ήλιος δύει μεν, αλλά βρίσκεται ελάχιστα κάτω από τον ορίζοντα – αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη φωτός στον ουρανό, ώστε δραστηριότητες σαν το διάβασμα να είναι εφικτές χωρίς επιπλέον φωτισμό.
Οι γνωστότερες λευκές νύχτες είναι αυτές της Αγίας Πετρούπολης, όπου είναι ορατές για έναν ολόκληρο μήνα, από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου.

Παιδιά που παίζουν κάτω από τον ήλιο του μεσονυχτίου στο Tromsø της Νορβηγίας

Τα Χειμερινά Ανάκτορα της Αγ. Πετρούπολης, κατά τις Λευκές Νύχτες του 2003

Αγία Πετρούπολη , Ρωσία - Λευκή Νύχτα

Πολική νύχτα το Δεκέμβριο, Ruka , Φινλανδία

Η Ανταρκτική και ο Νότιος Πόλος της Γης

Η ζωή στις πολικές περιοχές
/ Μαθαίνω πώς να Μαθαίνω

Η ζωή στις πολικές περιοχές
 / SchoolForAll

H zoh sthn poliki zonh from Γιάννης Ούρδας
Η ζωή στους πόλους from Maniatis Kostas