Επιλέξτε ενότητα Ενότητα Β΄ Το φυσικό περιβάλλον
Προηγούμενη Σελίδα Κορυφή Σελίδας Επόμενη Σελίδα
Επιλέξτε ενότητα

Δες πού βρίσκονται τα μεγαλύτερα ποτάμια και λίμνες του κόσμου.

Τα μεγαλύτερα ποτάμια και λίμνες.

Δες εδώ ένα φοβερό βίντεο
για τον Αμαζόνιο από το BBC.

Ο Δούναβης ποταμός , ενώ ακούγεται το βαλς του Iosif Ivanovici  αυστρορουμάνικης καταγωγής  “Τα Κύματα του Δουνάβεως”

Τα μεγαλύτερα ποτάμια της Γης from Γιάννης Φερεντίνος

Εικόνες από τα μεγαλύτερα ποτάμια του πλανήτη μας

Kεφάλαιο 14
Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης

1. Ο Νείλος- Ο "Μεγάλος ποταμός"

Έχει μήκος 6.669 χιλιόμετρα και δύο σημαντικούς κλώνους από τους οποίους σχηματίζεται: τον Λευκό Νείλο και τον Γαλάζιο Νείλο. Η λεκάνη απορροής του Νείλου καλύπτει 3.254.555 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου το 10% της έκτασης της Αφρικής. Εκβάλλει στη Μεσόγειο με ένα μεγάλο Δέλτα.

1. Ο Νείλος- Ο "Μεγάλος ποταμός"

Έχει μήκος 6.669 χιλιόμετρα και δύο σημαντικούς κλώνους από τους οποίους σχηματίζεται: τον Λευκό Νείλο και τον Γαλάζιο Νείλο. Η λεκάνη απορροής του Νείλου καλύπτει 3.254.555 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου το 10% της έκτασης της Αφρικής. Εκβάλλει στη Μεσόγειο με ένα μεγάλο Δέλτα.

2. Ο Αμαζόνιος

Έχει μήκος 6.436 χιλιόμετρα και τη μεγαλύτερη λεκάνη απορροής στον κόσμο (7.050.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα), η οποία καλύπτει το 40% της Νότιας Αμερικής. Εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό. Το όνομα «Αμαζόνιος» το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορελάνα (Francisco de Orellana), ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541-1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα «Αμαζόνιος» (Río de las Amazonas).

3. Ο Μισσισσιπής

 Ο μεγαλύτερος ποταμός της Βόρειας Αμερικής με μήκος 5.969 χιλιόμετρα, πηγάζει από την λίμνη Itasca στην Μινεσότα και εκβάλλει στον κόλπο του Μεξικού. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει 2.980.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. To όνομά του στη γλώσσα των Ινδιάνων σημαίνει "ο πατέρας των νερών", ενώ στη γλώσσα των Ojibwe (ιθαγενείς Αμερικάνοι) σημαίνει "μεγάλος ποταμός".  Αποτελείται στην πραγματικότητα από δυο ποτάμια, τον Μισσισσιπή και τον Μισσούρι, που είναι παραπόταμός του, αλλά πολύ μεγάλος.

4. Ο Γιανγκτσέ-το μακρύ ποτάμι

 Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας με μήκος 5.471 χιλιόμετρα. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει 1.800.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πηγάζει από τα όρη Τανγκούλασαν στο Θιβέτ και εκβάλλει στην ανατολική θάλασσα της Κίνας βόρεια της Σαγκάης. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει το 1/5 του εδάφους της Κίνας και είναι ο σημαντικότερος ποταμός, για την ιστορία, την οικονομία και τον πολιτισμό της Κίνας.

5. Ο Κόνγκος

 Ο ποταμός Κόνγκος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της κεντρικής Αφρικής. Το συνολικό του μήκος, που είναι 4.700 χιλιόμετρα τον κατατάσσει δεύτερο σε μήκος στην Αφρική, μετά τον Νείλο.  Είναι επίσης ο δεύτερος ποταμός του κόσμου σε έκταση της λεκάνης απορροής (4.014.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα), και πάλι πίσω από τον Αμαζόνιο. Πηγάζει από τις λίμνες Τανγκανίκα και Μουέρου και εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό.

Ο Δούναβης

     Ο Δούναβης(2.850 χλμ.) είναι ο 2ος σε μήκος ποταμός της Ευρώπης( μετά το Βόλγα) και ενώνει 10 ευρωπαϊκές χώρες καθώς είναι πλωτός και ενώνει τη Μαύρη θάλασσα με τις χώρες της Κ. Ευρώπης. Αρδεύει μεγάλες πεδιάδες, είναι σημαντικός για τη βιομηχανία, το εμπόριο και τον τουρισμό ενώ μεγάλες πόλεις και ταυτόχρονα πρωτεύουσες είναι χτισμένες στις όχθες του( Βιέννη, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι). Είναι δε από τους πιο πολυτραγουδισμένους ποταμούς. Ένα από τα καλύτερα βαλς αποτελεί η σύνθεση του Ivanovici "τα κύματα του Δουνάβεως"

Γεωγραφία ΣΤ΄ Τάξης

ΕΝΟΤΗΤΑ B : Το φυσικό περιβάλλον

Οι μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου

Τα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου , σε μήκος.

14. λίμνες ποτάμια from atavar

Μεγαλύτερα ποτάμια & μεγαλύτερες λίμνες της Γης

More PowerPoint presentations from Greg Zervos

Παρουσιάσεις

Κουίζ: Βρες τα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου.

Κουίζ: Βρες  τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου.

Κουίζ: Βρες  τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου.

 Μάθε παίζοντας τα μεγάλα ποτάμια της γης.

 Μάθε παίζοντας τις μεγάλες λίμνες της γης.

QUIZ

amaleo.gr

 Αρβανιτίδης Θεόδωρος