Αίτια οικονομικής καθυστέρησης των χωρών της Ν. Αμερικής:
Εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τους αποικιοκράτες
Επικράτηση δικτατορικών καθεστώτων
Μακροχρόνιοι εθνικο-απευλευθερωτικοί αγώνες που ξεκίνησαν το 19ο αι. με ηγέτη τον Σιμόν Μπολιβάρ
Υπερπληθυσμός – αστυφιλία
(στα Ισπανικά σημαίνει κατακτητές)
Στη Νότια Αμερική, οι άποικοι ήταν ιδιαίτερα σκληροί με τους γηγενείς. Οι Ισπανοί χρησιμοποίησαν καταναγκαστική εργασία ιθαγενών για την εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων.
Επιπλέον, διέπραξαν πολλές ωμότητες σε βάρος των Αζτέκων(κλικ) και των Ίνκας (κλικ).
Οι Ισπανοί άποικοι ήταν πεπεισμένοι για τη φυλετική τους ανωτερότητα και δεν αισθάνονταν τύψεις για την κακομεταχείριση των αυτοχθόνων.
Οι Πορτογάλοι υποδούλωσαν πολλές χιλιάδες ιθαγενών με σκοπό την απασχόλησή τους στις φυτείες ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία.
Ο Ερνάν Κορτές (1485 - 1547) ήταν Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής (κονκισταδόρ), που στις αρχές του 16ου αιώνα ηγήθηκε των επιχειρήσεων για την κατάκτηση της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, στο σημερινό Μεξικό. Ο Κορτές υπήρξε από τις σημαντικές προσωπικότητες της πρώτης φάσης των εξερευνήσεων που ξεκίνησε ο Χριστόφορος Κολόμβος.
Μετά την επιτυχημένη κατάλυση της τοπικής Αυτοκρατορίας των Αζτέκων με την κατάληψη της πρωτεύουσά τους Τενοτστιτλάν, ο Κορτές απέκτησε τον τίτλο του Μαρκήσιου.
Ο Φρανθίσκο Πιθάρρο
(1478 - 1541) ήταν Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής (κονκισταδόρ), ιδιαίτερα γνωστός ως κατακτητής της Αυτοκρατορίας των Ίνκας, ενός από τους πιο προηγμένους πολιτισμούς στην προκολομβιανή Αμερική, στο σημερινό Περού.
Εξερεύνησε περιοχές κοντά στον σημερινό Παναμά και σταδιακά προχώρησε, σε εξερευνητικές αποστολές νότια της Διώρυγας του Παναμά στην Νότια Αμερική. Το 1532 μετά από δύο εξερευνητικές αποστολές στην βορειοδυτική Νότια Αμερική, εξεστράτευσε για την κατάκτηση του Περού και κατάφερε να υποτάξει τους Ίνκας.
Ο Πέδρο ντε Βαλδίβια (1500 - 1553) ήταν Ισπανός στρατιωτικός και εξερευνητής (κονκισταδόρος), καθώς και κατακτητής και πρώτος κυβερνήτης της σημερινής Χιλής.
Το 1532 έλαβε μέρος στις εξερευνητικές επιχειρήσεις στο σημερινό Περού της Νότιας Αμερικής, υπό τις διαταγές του Φρανσίσκο Πισάρρο
Ο Βαλδίβια ήταν ιδιαίτερα σκληρός με τους ιθαγενείς πληθυσμούς.
Σε συμπλοκή με τοπικές φυλές είχε οικτρό τέλος.
Ο Ντιέγο ντε Αλμάγρο(1475-1538) υπήρξε Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής (κονκισταδόρος).
Έλαβε μέρος υπό τις διαταγές του Φρανθίσκο Πιθάρρο σε εξερευνητικές επιχειρήσεις στην Νότια Αμερική και ιδιαίτερα στο σημερινό Περού και στην κατάλυση της Αυτοκρατορίας των Ίνκας.
Αργεντινή
Βενεζουέλα - παραγωγή πετρελαίου
Φυτείες καφέ στην Κολομβία
Ορυχεία χρυσού στο Περού
Ορυχεία σιδήρου στη Χιλή
Βραζιλία - Από τις μεγαλύτερες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων , παγκοσμίως.
η Μπραζίλια, το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία,
το Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή,
το Καράκας στη Βενεζουέλα,
το Σαντιάγο στη Χιλή,
το Μοντεβίδεο στην Ουρουγουάη,
η Ασουνσιόν στην Παραγουάη κ.ά.
Στα ανεξάρτητα πλέον κράτη της Νότιας Αμερικής άρχισε να βελτιώνεται η παραγωγική ικανότητα του πρωτογενούς τομέα και να δημιουργούνται υποδομές.
Κατασκευάστηκαν σύγχρονα λιμάνια, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, δρόμοι και άλλα έργα. Άρχισαν επίσης να αναπτύσσονται τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.
Σήμερα οι μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Μπραζίλια, το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Μπουένος Άιρες, το Καράκας και το Σαντιάγκο αναπτύσσονται οικονομικά με ταχύτατους ρυθμούς.
Ένα από τα πλέον ανεπτυγμένα κράτη της Νότιας Αμερικής είναι η Βραζιλία, της οποίας η γεωργία, η κτηνοτροφία και βιομηχανία βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο.
Ακολουθεί η Αργεντινή, η οποία κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο ως προς την παραγωγή κρεάτων.
Η Βενεζουέλα ανήκει επίσης στα ανεπτυγμένα κράτη της Νότιας Αμερικής, καθώς σε αυτή υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου που εξάγεται σε όλες τις χώρες του κόσμου.
η Χιλή λόγω των κοιτασμάτων σιδήρου και χαλκού,
το Περού λόγω χρυσού, αργύρου χαλκού και άλλων σπάνιων μετάλλων
Στη Νότια Αμερική, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη φτώχεια και ο πλούτος να συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων.
Μάλιστα ο υπερπληθυσμός τούς αναγκάζει να μένουν σε παραγκουπόλεις (φαβέλας) που τα σπίτια τους τα κατασκευάζουν οι ίδιοι από άχρηστα υλικά και χωρίς να διαθέτουν νερό και αποχέτευση.
"Φαβέλα" στα πορτογαλικά σημαίνει "φτωχογειτονιά", "παραγκούπολη", σαν κι αυτές που κατά εκατοντάδες απαντώνται στην τροπική χώρα
Οι φαβέλες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, είναι περιοχές μεγάλης φτώχειας και υψηλής εγκληματικότητας. Περίπου το 6% των κατοίκων της Βραζιλίας διαμένει εκεί.
Η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών είναι εξαιρετικά διαδεδομένες, ενώ η χρήση όπλων βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη με τους φόνους να αποτελούν καθημερινότητα για τους κατοίκους.
Η Νότια Αμερική περιλαμβάνει 12 ανεξάρτητα κράτη, ενώ σε αυτήν ανήκει και ένα τμήμα του Παναμά, ο οποίος θεωρείται χώρα της Κεντρικής Αμερικής.
Στα περισσότερα από αυτά, επίσημη γλώσσα είναι τα Ισπανικά.
Εξαίρεση απότελεί το Σουρινάμ, το οποίο, ως πρώην Ολλανδική αποικία, έχει σαν κύρια επίσημη γλώσσα τα Ολλανδικά,
και η Βραζιλία, η οποία έχει σαν επίσημη γλώσσα τα Πορτογαλικά.
Η Νότια Αμερική λέγεται και Λατινική Αμερική, επειδή τα ισπανικά και τα πορτογαλικά, οι γλώσσες των πληθυσμών που την κατοίκησαν, προέρχονται από τα λατινικά.
Εξαρτημένες Περιοχές
(Υπερπόντια διαμερίσματα της Γαλλίας)
Γαλλική Γουιάνα
(Υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας)
Νήσοι Φώκλαντ (Η κυριαρχία του αμφισβητείται από την Αργεντινή)
Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς (χωρίς μόνιμους κατοίκους)
Ο Σιμόν Μπολίβαρ γενν. 24 Ιουλίου 1783 στο Καράκας, Βενεζουέλα, θαν. 17 Δεκεμβρίου 1830 στη Σάντα Μάρτα, Κολομβία)
ήταν ηγέτης διαφόρων κινημάτων ανεξαρτησίας σε όλη τη Νότια Αμερική, γνωστά ως Πόλεμος του Μπολίβαρ.
Ως ηγέτης στον αγώνα για ανεξαρτησία για τις περιοχές που σήμερα αποτελούν τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, τον Ισημερινό, το Περού, τον Παναμά και τη Βολιβία, θεωρείται σημαντικός ήρωας σε αυτές τις χώρες, καθώς και στην υπόλοιπη ισπανόφωνη Αμερική.
Οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής κατάγονται κυρίως από τέσσερις φυλετικές ομάδες:
H πρώτη ομάδα είναι των ινδιάνων, οι οποίοι κατοικούσαν στην περιοχή πριν από την ανακάλυψη της ηπείρου.
Η δεύτερη ομάδα είναι οι Ίβηρες (Ισπανοί και Πορτογάλοι), που ήλθαν ως κατακτητές.
Η τρίτη ομάδα είναι οι Αφρικανοί, τους οποίους έφεραν οι άποικοι σαν σκλάβους και
η τέταρτη ομάδα είναι εκείνη των Ευρωπαίων, οι οποίοι κατοίκησαν στην Ν. Αμερική μετά την ανεξαρτησία των χωρών της.
Ο σημερινός πληθυσμός, περίπου 370.000.000 άνθρωποι, προέρχεται από την επιμιξία των φυλών αυτών. Έχει συνδυάσει τα διαφορετικά πολιτιστικά στοιχεία, τα ήθη, τα έθιμα και τις συμπεριφορές και έχει διαμορφώσει έτσι το δικό του πολιτισμό.