Σήμερα οι κάτοικοι της Γης φτάνουν τα 7.200.000.000 και είναι άνισα κατανεμημένοι στην επιφάνεια της Γης, με αποτέλεσμα άλλες περιοχές του πλανήτη μας να είναι πυκνοκατοικημένες και άλλες να είναι αραιοκατοικημένες.
Χάρτης με τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες.
Αν ολόκληρη η γη ήταν ένα χωριό 100 κατοίκων , τι θα συναντούσαμε;
Στον παρακάτω πίνακα βλέπεις την εξέλιξη του πληθυσμού της γης. Θα παρατηρήσεις ότι τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός αυξάνεται με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό. Σε ποιους λόγους όμως οφείλεται αυτό;
Στον χάρτη μπορείς να δεις το ποσοστό του πληθυσμού ανά ήπειρο σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό , από το 1800 ως το 2050 (εκτίμηση). Πρόσεξε ιδιαίτερα το ποσοστό της Ευρώπης και της Αφρικής. Το πρώτο μειώνεται σημαντικά ενώ το δεύτερο αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς . Ο παρακάτω χάρτης , δίνει μια εξήγηση για το λόγο που συμβαίνει αυτό.
Οι 10 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου , σε πληθυσμό.
Οι 10 πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου , με πληθυσμό πάνω από 1.000.000.
Χάρτης με τον αριθμό γεννήσεων ανά γυναίκα. (Παιδιά ανά γυναίκα)
Στον χάρτη μπορείς να δεις την εξέλιξη του πληθυσμού ανά ήπειρο.
Χάρτης με τις χώρες με τη μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού. (2019)
Στον χάρτη μπορείς να δεις το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που κατοικεί σε κάθε ήπειρο και το μέγεθός της.
στην πρόοδο των επιστημών και ιδιαίτερα της ιατρικής και της δημόσιας υγιεινής
στην αύξηση της διαθέσιμης τροφής
στην παροχή καθαρού νερού
στην εκπαίδευση
Στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων
Η ταχύτερη αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια οφείλεται:
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται καθημερινά κατά 220.000 περίπου άτομα.
Σε 50 ημέρες θα έχουν προστεθεί 11.000.000 άνθρωποι , όσος περίπου και ο πληθυσμός της Ελλάδας.
Για να δηλώσουμε την κατανομή του πληθυσμού της Γη, χρησιμοποιούμε τον όρο πυκνότητα πληθυσμού. Η πυκνότητα δηλώνει τον αριθμό των κατοίκων που ανaλογούν σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο μιας περιοχής. Για να υπολογίσουμε την πυκνότητα πληθυσμού μιας χώρας διαιρούμε τους κατοίκους της με τη συνολική της έκταση.
Έτσι υπάρχουν κράτη όπως το Μονακό, η Σιγκαπούρη, η Μάλτα που είναι πυκνοκατοικημένα με χιλιάδες κατοίκους ανά τ. χμ. ενώ άλλες χώρες όπως η Μογγολία, η Ναμίμπια και η Αυστραλία είναι αραιοκατοικημένες με λιγότερους από 3 κατοίκους ανά τ. Χμ.
Η συνεχής αύξηση του πληθυσμού προκαλεί σημαντικά προβλήματα όπως:
τη μείωση των φυσικών πόρων λόγω αυξημένων αναγκών σε υλικά αγαθά
Στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας η αύξηση του πληθυσμού ήταν πάρα πολύ μικρή. Μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα πιθανόν να μην ξεπερνούσε το 10%. Μετά το 1750 άρχισε να αυξάνεται με μεγάλο ρυθμό. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια στη Γη κατοικούσαν περίπου 125.000 άτομα. Ο πληθυσμός αυτός αυξήθηκε σιγά-σιγά και έφθασε περίπου στα 3,3 εκατομμύρια πριν 25.000 χρόνια και στα 5,3 εκατομμύρια πριν 10.000 χρόνια. Στην αρχή του πρώτου μετά Χριστόν αιώνα οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο πληθυσμός ήταν 250 έως 300 εκατομμύρια. Ο παγκόσμιος πληθυσμός έφθασε στο ένα δισεκατομμύριο γύρω στο 1820, ενώ έφθασε στα δύο δισεκατομμύρια μόλις 110 χρόνια μετά, δηλαδή το 1930. Τέλος μέσα σε 46 μόνο χρόνια, το 1976, έφθασε στα τέσσερα δισεκατομμύρια, το 2000 ξεπέρασε τα 6 δισεκατομμύρια και το 2022 ξεπέρασε το φράγμα των 8 δισ.
1. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες;
Γράψε «Σ» για τη σωστή και «Λ» για τη λανθασμένη στο
α) Η Αφρική είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες ηπείρους Λ
β) Η Ιαπωνία είναι μια πολύ πυκνοκατοικημένη χώρα Σ
γ) Στην πολική ζώνη δεν κατοικούν καθόλου άνθρωποι Λ
δ) Ο πληθυσμός δεν κατανέμεται εξίσου σε όλη την επιφάνεια της Γης Λ
ε) Οι άνθρωποι θέλουν να κατοικούν σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές Σ
2. Παρατηρήστε τον παγκόσμιο γεωμορφολογικό χάρτη της τάξης και εξετάστε αν η πυκνότητα του πληθυσμού μιας περιοχής εξαρτάται από τη μορφολογία του εδάφους. Πού παρατηρείται η μεγαλύτερη πυκνότητα; Δικαιολογήστε τα συμπεράσματά σας.
Η μορφολογία του εδάφους είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την πυκνότητα του πληθυσμού μίας περιοχής. Ιδιαίτερα σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και κυρίως στην βόρεια εύκρατη ζώνη, παρατηρείται μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού. Για παράδειγμα η πεδινή έκταση της Κίνας , παραθαλάσσιες περιοχές της βόρειας εύκρατης ζώνης όπως Ιταλία, Αίγυπτος, Ινδία κλπ συγκεντρώνουν πολύ πληθυσμό.
3. Βρείτε πληροφορίες για την εξέλιξη του πληθυσμού της Γης χάρη στη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας.
Θνησιμότητα ονομάζεται η αναλογία ανάμεσα στον αριθμό των θανάτων και το σύνολο του πληθυσμού, σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο. Η μείωση του ποσοστού της θνησιμότητας, χάρη στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, οδήγησε στην αύξηση του πληθυσμού των ανθρώπων.
Τα κριτήρια με τα οποία οι άνθρωποι αποφασίζουν πού θα εγκατασταθούν είναι πολλά και συχνά άγνωστα. Γενικά πάντως, οι λόγοι που επηρεάζουν την εγκατάσταση των ανθρώπων σε μια περιοχή μπορούν να χωριστούν σε:
Φυσικούς,
ιστορικούς και
Οικονομικούς
Πιο συγκεκριμένα οι λόγοι είναι:
το κλίμα
η προσφορά εργασίας
το υψόμετρο της περιοχής
η απόσταση από τη θάλασσα
η απόσταση από καλλιεργούμενες εκτάσεις
οι φυσικές καταστροφές και οι πόλεμοι
η μετανάστευση
η πολιτική ή έλλειψη πολιτικής περιορισμού των γεννήσεων από ένα κράτος
18. Η κατανομή του πληθυσμού στη Γη | Μαθαίνω πώς να Μαθαίνω
Αύξηση παγκόσμιου πληθυσμού (επιστήμη ΤΣΑΚ ΜΠΑΜ #10)