Επιλέξτε ενότητα Ενότητα Δ΄ Οι ήπειροι
Προηγούμενη Σελίδα Κορυφή Σελίδας Επόμενη Σελίδα
Επιλέξτε ενότητα

Στη Μέση Ανατολή συναντάμε μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμών.
Εδώ απλώνονται και μεγάλοι ποταμοί και κοιλάδες.

Κατά την αρχαιότητα εμφανίστηκαν εδώ και σπουδαίοι πολιτισμοί.

 Οι πολιτισμοί των Ασσυρίων, των Φοινίκων, των Βαβυλωνίων, των Περσών, των Αράβων είναι μερικοί από τους σπουδαίους πολιτισμούς που γεννήθηκαν στην εύφορη Μεσοποταμία αλλά και στη γύρω περιοχή.

Οι αυτοκρατορίες των Βαβυλωνίων και των Ασσυρίων στη Μέση Ανατολή , στην εύφορη πεδιάδα του Τίγρη και του Ευφράτη.

Στην Ινδία κατοικούν πολλές φυλές, ομιλούνται 14 επίσημες γλώσσες και ο συνδετικός τους κρίκος είναι η θρησκεία.

Ο ινδουισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία της Ινδίας σε αντίθεση με τις γύρω χώρες (Πακιστάν, Αφγανιστάν και Μπαγκλαντές) που επικρατεί ο μουσουλμανισμός.

Ο ναός Lakshmana  στην Ινδία

  Ένας επίσης πανάρχαιος λαός είναι και οι Κινέζοι.

Ανήκουν στην κίτρινη φυλή, είναι βουδιστές, κομφουκιανιστές και ταοϊστές και είχαν αναπτύξει πλούσιο και πανάρχαιο πολιτισμό.

Ανακάλυψαν το χαρτί, την πυξίδα, το σεισμογράφο και έκαναν πρώτοι χρήση της πυρίτιδας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ο υπερπληθυσμός αφού πλέον έχουν ξεπεράσει και το 1.300.000.000.

Η Αυτοκρατορική Πόλη ή Απαγορευμένη Πόλη. Η πόλη – ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Πεκίνου

Οι Ιάπωνες χαρακτηρίζονται για την εργατικότητά τους, την ευφυΐα τους, την πειθαρχία τους.

Διακρίνονται σε όλους τους τομείς και ανέπτυξαν ιδίως τη βιομηχανία και την τεχνολογία.

Θεωρούνται οι πιο μορφωμένοι στον κόσμο και χαρακτηρίζονται για το υψηλό τους πολιτιστικό επίπεδο.

Οι Κινέζοι, με τον πανάρχαιο πολιτισμό τους, διασώζουν παραδοσιακές μεθόδους που προκαλούν έκπληξη πολλές φορές με την απλότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Μάθετε να κάνετε πολλαπλασιασμό με τον κινέζικο τρόπο.

Ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα της άνοιξης στην Ιαπωνία είναι οι υπέροχες  ροζ ιαπωνικές κερασιές, που ονομάζονται  sakura!

Ξεκινούν να ανθίζουν στα μέσα Μαρτίου και χαρίζουν μια απίστευτη ομορφιά σε πάρκα και δρόμους διαφόρων πόλεων της Ιαπωνίας.

H ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Η σχολική χρονιά στην Ιαπωνία ξεκινάει τον Απρίλιο και όχι τον Σεπτέμβριο όπως στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Η πρώτη περίοδος διαρκεί ως τις 20 Ιουλίου, οπότε αρχίζουν οι καλοκαιρινές διακοπές. Τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο στις αρχές Σεπτεμβρίου για την δεύτερη περίοδο που διαρκεί ως τις 25 Δεκεμβρίου. Και η τρίτη και τελευταία περίοδος ξεκινά στις αρχές Ιανουαρίου και συνεχίζει ως το τέλος του Μαρτίου.

Κατά την εναρκτήρια τελετή εισόδου στο σχολείο, ο διευθυντής καλωσορίζει τους μαθητές και το προσωπικό. Ακολουθεί χαιρετισμός από τους μαθητές και η τελετή κλείνει με ένα σχολικό τραγούδι. Μετά, οι δάσκαλοι οδηγούν τους μαθητές στις τάξεις, διανέμουν τα βιβλία και βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς γίνεται μέσα στην άνοιξη καθώς, όπως πιστεύουν, η άνοιξη-όπου η φύση ξαναγεννιέται-είναι η τέλεια εποχή για το ξεκίνημα καινούργιων πραγμάτων. Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα και γεμάτα νέες προσδοκίες καθώς πλησιάζει η νέα σχολική χρονιά.

Καθώς επίσης στην αρχή του Απριλίου ανθίζουν και οι κερασιές, πολλοί συνδέουν την όμορφη εικόνα τους με το ξεκίνημα του σχολείου ή νέας δουλειάς. Πολλά σχολεία έχουν κερασιές στον κήπο τους και οι γονείς φωτογραφίζουν τα παιδιά τους την πρώτη ημέρα κάτω από τα πανέμορφα άνθη τους.

Οι λαοί της Κεντρικής Ασίας είναι οι περισσότεροι μογγολικής καταγωγής, ζουν νομαδική ζωή και κύρια απασχόλησή τους είναι η κτηνοτροφία και η καλλιέργεια της γης.

Το 13ο αιώνα είχαν δημιουργήσει μια τεράστια αυτοκρατορία που με αρχηγό τον Τζέκινς Χαν είχαν φθάσει έως τα όρια της Ινδίας και ακόμα του Βυζαντίου, χωρίς όμως να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν την αυτοκρατορία που είχαν δημιουργήσει.

Τζέκινς Χαν

Δεν έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα και αυτό εξαιτίας κυρίως των δυσχερών φυσικών συνθηκών (κλίμα- έδαφος).

Κάτι ανάλογο συμβαίνει  και με τη Σιβηρία της Βόρειας Ασίας.

Οι στέππες της Μογγολίας

Πόλη στα οροπέδια της Μογγολίας

Τέλος οι κάτοικοι της ΝΑ Ασίας έχουν αναπτυχθεί αρκετά σε σχέση με τους λαούς της Κεντρικής Ασίας, αφού είναι καλύτερες οι γεωμορφολογικές(εύφορες πεδιάδες) αλλά και κλιματικές συνθήκες, γεγονός που οδήγησε και στην πολιτιστική ανάπτυξη των λαών(θέατρο, χορό, μουσική κλπ)

ΑΣΙΑ: Η ταυτότητα της Ασίας

εκτύπωσε χάρτες της Ασίας

36.Οι κάτοικοι της Ασίας

Γεωγραφία ΣΤ΄ Τάξης

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ : Οι ήπειροι

Στην Ασία κατοικεί πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Η Κίνα και η Ινδία μαζί έχουν περίπου το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Ασία είναι η ήπειρος, στην οποία αναπτύχθηκαν σπουδαίοι αρχαίοι πολιτισμοί ,κυρίως στη Μεσοποταμία, την Κίνα και την Ινδία.

Θεωρείται κοιτίδα των μεγάλων θρησκειών. Βουδισμός ,ισλαμισμός , ιουδαϊσμός ινδουισμός , κομφουκιανισμός , σιντοϊσμός , χριστιανισμός  ξεκίνησαν από δω.

Στην ήπειρο αυτή, ομιλούνται εκατοντάδες γλώσσες, και συναντάμε σχεδόν όλες τις φυλές του κόσμου.

Ο τρόπος ζωής κάθε λαού είναι εντελώς διαφορετικός και εξαρτάται από το κλίμα, τη μορφολογία του εδάφους, την πυκνότητα του πληθυσμού, την ανάπτυξη της οικονομίας, τη θρησκεία, τη μόρφωση και φυσικά τα διαφορετικά ήθη και έθιμα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Ινδία

Κίνα

Ιαπωνία

Κεντρική Ασία

Νοτιοανατολική Ασία

Χάρτης της Μέσης Ανατολής

Χάρτης της Νότιας Ασίας

Χάρτης της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας

Εικόνες από τη ζωή των ανθρώπων της Ασίας

Χάρτης Νοτιοανατολικής Ασίας

Το Σινικό Τείχος
Ταζ Μαχάλ
Ασία from parkouk Koukoulis
CHILDREN OF ASIA from MARIA Gaby

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Παρουσίαση του κεφαλαίου από το

amaleo.gr