Μετανάστες από την Ευρώπη φθάνουν στη νήσο Έλλις στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, 1902
Η Γη των Ινδιάνων
μία ιστορία που έρχεται από το 1854, και την απάντηση που έδωσε ο αρχηγός των Ινδιάνων Seattle, στον τότε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φράνκλιν Πηρς, που απαίτησε να αγοράσει την Γη τους...Ένα μάθημα για την ενότητας της ζωής από τους "άγριους και απολίτιστους" ινδιάνους, επίκαιρο όσο ποτέ για ένα πλανήτη που κινδυνεύει...
Καλώς ήλθατε στην Συνοικία των Ελλήνων (Σικάγο , ΗΠΑ)
Ο Τέλης Σαβάλας (1922-1994) υπήρξε ηθοποιός του Χόλιγουντ και έγινε παγκόσμια γνωστός με τη τηλεοπτική σειρά "Κότζακ".
Με καταγωγή από τα Λουτρά Ηραίας Αρκαδίας, ο Κώστας Γαβράς παραμένει έως και σήμερα ο πιο πετυχημένος Έλληνας της διασποράς, έχοντας κερδίσει Όσκαρ σεναρίου για τον Αγνοούμενο, αλλά και για το ιστορικό Ζ (Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας).
Αυτοί οι λίγοι ιθαγενείς, οι απόγονοι των πρώτων αποίκων, οι μαύροι απόγονοι των σκλάβων που μεταφέρθηκαν από την Αφρική και οι μετανάστες του τελευταίου αιώνα συνθέτουν τις σημερινές πολυπολιτισμικές κοινωνίες της Βόρειας Αμερικής.
Στη Βόρεια Αμερική συνυπάρχουν άνθρωποι από όλες τις ανθρώπινες φυλές και από όλα τα θρησκευτικά δόγματα.
Επίσημες γλώσσες είναι η αγγλική και η γαλλική στον Καναδά, η αγγλική στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ισπανική στο Μεξικό και στα περισσότερα κράτη της Κεντρικής Αμερικής.
Το σύνταγμα του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών κατοχυρώνει την ισότητα ανάμεσα σε όλους τους πολίτες, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα να εργαστεί και να πετύχει επαγγελματικά και κοινωνικά.
Σήμερα το 72% του πληθυσμού των ΗΠΑ δηλώνει ρίζες ευρωπαϊκές, ενώ οι Αφροαμερικανοί αποτελούν το 13% του πληθυσμού. Οι Ασιάτες περιορίζονται στο 5%.
Οι αυτόχθονες κάτοικοι (Ινδιάνοι) αποτελούν σήμερα το 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ και μόνο στην Αλάσκα ο πληθυσμός τους φθάνει σε διψήφιο ποσοστό του πληθυσμού της περιοχής.
Σήμερα υπάρχουν 562 αναγνωρισμένες φυλές.
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται ένα μεγάλο συνεχώς διογκούμενο μεταναστευτικό ρεύμα ανθρώπων λατινοαμερικανικής καταγωγής προς τις ΝΑ Πολιτείες. Σήμερα αποτελούν το 16% του πληθυσμού της χώρας.
Ο Καναδάς αποτελεί ακόμη και σήμερα τόπο μετανάστευσης. Στο παρελθόν το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Κροατία, τη Σερβία και τις ΗΠΑ.
Υπολογίζεται ότι περίπου πέντε εκατομμύρια Ελληνες ζουν σε χώρους εκτός Ελλάδας.
Ανάμεσα στους κατοίκους της Αμερικής ζουν και πολλοί Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι μεγαλουργούν στους επιστημονικούς, τους επαγγελματικούς και τους κοινωνικούς χώρους.
Οι Έλληνες ομογενείς διατηρούν τα ελληνικά ήθη και έθιμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία και την ελληνική εκπαίδευση δίνοντας στους απογόνους τους στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας.
Πάρα πολλοί Έλληνες ομογενείς μεγαλούργησαν σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους, καθώς και σε άλλους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους.
Ο Αποικισμός της Αμερικής ξεκίνησε με την ανακάλυψη της Αμερικής το 1492, από τον Χριστόφορο Κολόμβο, που έφτασε στα νησιά της Κούβας και της Ισπανιόλας.
Μετά την ανακάλυψη του Κολόμβου, οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις οργάνωσαν αποστολές στο Νέο Κόσμο, με σκοπό την εξερεύνηση και την αποίκηση των νέων εδαφών.
Οι κυριότερες χώρες που αποίκησαν τη Βόρεια και Νότια Αμερική ήταν η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αλλά υπήρξαν οικισμοί και από άλλες χώρες.
Αρχικά, αποικίστηκε η Νότια και Κεντρική Αμερική από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους. Ακολούθησαν ορισμένες αποτυχημένες προσπάθειες στη Βόρεια Αμερική, μέχρι που κυρίως οι Άγγλοι και Γάλλοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να σταθεροποιήσουν τους οικισμούς τους.
Η μετοίκηση των Ευρωπαίων δεν έγινε ειρηνικά και κατά συνέπεια, οι γηγενείς πληθυσμοί της ηπείρου εξολοθρεύτηκαν από τις ασθένειες και τον πόλεμο.
Οι «Ινδιάνοι» της Βόρειας Αμερικής ή ορθότερα, οι γηγενείς Αμερικανοί, που ήταν οι Απάτσι, Σιου, Μοϊκανοί, Ινουίτ (Εσκιμώοι), Αζτέκοι και Μάγια κ. ά., μαζί με αυτούς της Νότιας Αμερικής ανέρχονταν σε 30 ή 45 εκατομμύρια.
Kατοικούσαν στην Αμερικανική ήπειρο, για πολλές χιλιάδες χρόνια πριν από την άφιξη των «λευκών» Ευρωπαίων.
Σήμερα δεν ξεπερνούν τις 450.000, ζουν στα όρια της φτώχειας εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας και ο μέσος όρος ζωής τους δεν υπερβαίνει τα 45 χρόνια.