Επιλέξτε ενότητα

Χάρτης της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής Θάλασσας

Το μεγαλύτερο κράτος σε έκταση της Βόρειας Αμερικής, και το 2ο στον κόσμο (μετά τη Ρωσία) είναι ο Καναδάς, με συνολική έκταση εκατονταπλάσια της έκτασης της Ελλάδας.

Είναι όμως ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη χώρα , μόλις 3 κάτοικοι ανά τ.χμ. , αφού μόλις το 50% του συνολικού εδάφους του κατοικείται.

Και αυτός ο πληθυσμός είναι μαζεμένος κυρίως στις περιοχές των Μεγάλων λιμνών και στην κοιλάδα του ποταμού Αγίου Λαυρεντίου.

Είναι επίσης η χώρα με το πιο μεγάλο μήκος ακτών , παγκόσμια.

Ως πρώην αποικία της Μεγάλης Βρετανίας, είναι μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών και τυπικώς κεφαλή της χώρας είναι η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Καναδάς έχει αναδειχθεί ως μια από τις πιο ειρηνικές, ανεπτυγμένες και πολυπολιτισμικές χώρες στον κόσμο.

Πρωτεύουσα του Καναδά είναι η Οττάβα.

Ο Καναδάς είναι ουσιαστικά δημιούργημα Άγγλων και Γάλλων αποίκων που δεν θέλησαν να ακολουθήσουν την Αμερικανική Επανάσταση κατά του βρετανικού στέμματος.

Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού νέων μεταναστών που δέχεται κάθε χρόνο, ο Καναδάς αυτοχαρακτηρίζεται ως «πολυπολιτισμική κοινωνία».

Τα αγγλικά και τα γαλλικά είναι οι δύο επισήμως αναγνωρισμένες γλώσσες της χώρας.

Τα γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα της επαρχίας του Κεμπέκ, ενώ τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα σχεδόν όλου του υπόλοιπου Καναδά.

Πριν από την έλευση των ευρωπαίων αποίκων, ο σημερινός Καναδάς κατοικούνταν από αυτόχθονες φυλές (Ινδιάνους και Ινουίτ)

Οττάβα

Ινουίτ είναι το όνομα των Εσκιμώων της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά. Στη γλώσσα τους η λέξη Ινουίτ (Inuit) σημαίνει «άνθρωποι»

Καταφέραν να επιζήσουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες διαμένοντας σε ιγκλού και κυνηγώντας κυρίως φώκιες και φάλαινες, που τους εξασφάλιζαν τροφή και ένδυση. Μετακινούνταν με έλκηθρα, τα οποία έσερναν σκυλιά. Ακόμη και σήμερα ακολουθούν τον ίδιο πατροπαράδοτο τρόπο ζωής χρησιμοποιώντας όμως ενίοτε και τζιπ -όταν αυτό το επιτρέπει το πάχος των πάγων- και κατοικώντας σε χτισμένα σπίτια.

Beauty of Canada from Nubia **

150 φωτογραφίες του Καναδά

 ο Καναδάς θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου αφού παρουσιάζει μεγάλη βιομηχανική και γεωργική ανάπτυξη

Μεγάλες πόλεις του είναι το Μόντρεαλ, το Τορόντο, το Κεμπέκ, ενώ πρωτεύουσα του είναι η Οτάβα.

Όλες αναπτύχθηκαν, αφού είναι κτισμένες σε εύφορες πεδιάδες, με παρουσία λιμνών και ποταμών και άφθονες πρώτες ύλες. Επίσης το υδρογραφικό δίκτυο ευνοεί την ανάπτυξη των καλλιεργειών, την άρδευση καθώς και την υδροηλεκτρική παραγωγή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η. Π. Α.) αποτελούνται από 50 πολιτείες.

Είναι η τέταρτη μεγακύτερη χώρα σε έκταση (κλικ)
και η Τρίτη σε πληθυσμό. (Κλικ)

Καθεμία από αυτές έχει τη δική της τοπική κυβέρνηση, η οποία διεκπεραιώνει τα προβλήματα των πολιτών της. Όλες μαζί οι πολιτείες διαμορφώνουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία διοικείται από τον Πρόεδρο και το Κογκρέσο που εκλέγονται απευθείας από τον αμερικανικό λαό.

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία είναι υπεύθυνη κυρίως για θέματα εξωτερικής πολιτικής, την ασφάλεια, την άμυνα και την οικονομία του κράτους.

Τα Νησιά της Καραϊβικής Θάλασσας ή Δυτικές Ινδίες είναι ένα εκτεταμένο αρχιπέλαγος στο δυτικό άκρο του Ατλαντικού Ωκεανού, μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Κούβα, Αϊτή, Δομινικανή Δημοκρατία και Πουέρτο Ρίκο, που συχνά ομαδοποιούνται ως μεγάλες Αντίλλες, είναι τα μεγαλύτερα νησιά στην περιοχή και τα πλέον επισκέψιμα από ταξιδιώτες.

Η Καραϊβική περιλαμβάνει, επίσης, το Αρχιπέλαγος Λουκάγιαν προς το βορρά, το οποίο περιλαμβάνει τις Μπαχάμες και τα Νησιά Ταρκ και Κάικος, και τις μικρότερες Αντίλλες, μια ομάδα πολύ μικρότερων νησιών στα ανατολικά.

Η Αλάσκα είναι πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που συνορεύει στα ανατολικά με τον Καναδά και βρέχεται από τον Αρκτικό και τον Ειρηνικό ωκεανό. Η Αλάσκα ανήκε στη Ρωσία έως το 1867, χρονιά κατά την οποία πωλήθηκε στις ΗΠΑ, από τον τσάρο Αλέξανδρο Β΄ έναντι του ποσού των 7.200.000 δολαρίων και το 1959 ανακηρύχθηκε ομόσπονδη πολιτεία τους.

Ο Λευκός Οίκος της Ουάσινγκτον είναι η κατοικία και ο χώρος εργασίας του Προέδρου και του Αντιπρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Έλαβε το όνομά του το 1901 λόγω του λευκού χρώματος του εξωτερικού του.

Το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών

Είναι το μέρος στο οποίο συνέρχεται το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, το νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, στην κορυφή του λόφου του Καπιτωλίου.

Οι 100 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ

Οι ψηλότεροι ουρανοξύστες στις ΗΠΑ

Δύο από τις πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, η Αλάσκα και η Χαβάη, βρίσκονται μακριά απ’ την ηπειρωτική χώρα.

Beauty of Hawaii from Nubia **
ALASKA from Ten Wen

Το Μεξικό είναι χώρα του νότιου τμήματος της Βόρειας Αμερικής.

Βρέχεται από τον Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό.

Πρωτεύουσα είναι η πόλη του Μεξικού.

Άλλες πόλεις είναι: η Γουαδαλαχάρα, το Μοντερρέι, το Ακαπούλκο, το Μεξικάλι, η Τορρεόν, η Μέριδα, η Τιχουάνα, το Σαν Λουίς Ποτοσί, η Σιουδάδ Χουάρες κτλ.

Επίσημη γλώσσα είναι η ισπανική,

Πρόκειται για μία ορεινή και θερμή χώρα με μεγάλη ιστορία.

Το κλίμα του χαρακτηρίζεται από ψηλές θερμοκρασίες και λίγες βροχές ενώ επηρεάζεται τόσο από τα ψυχρά ρεύματα του Ειρηνικού όσο και από τα θερμά του κόλπου του Μεξικού και έτσι όλο το χρόνο παρουσιάζει σχεδόν ίδια θερμοκρασία.

Οι Μάγια είναι ένας λαός Ινδιάνων της Κεντρικής Αμερικής. Καταλαμβάνει μια συνεχή έκταση στο νότιο Μεξικό, στη Γουατεμάλα και στο βόρειο Μπελίζε και μιλά διάφορες γλώσσες της γλωσσικής οικογένειας των Μάγια.Πριν από τη κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς οι Μάγια είχαν αναπτύξει τον λαμπρότερο πολιτισμό του Δυτικού Ημισφαιρίου. Ασκούσαν τη γεωργία, έκτιζαν πέτρινα σπίτια και πυραμιδοειδείς ναούς, κατεργάζονταν το χαλκό και το χρυσό, γνώριζαν την υφαντουργία και χρησιμοποιούσαν μια μορφή ιερογλυφικής γραφής. Οι ρίζες του πολιτισμού των Μάγια φτάνουν πολύ πίσω στην προϊστορία, πέρα από τα 2000 π.Χ.

Οι μοντέρνες συνοικίες δίπλα στις...παραγκουπόλεις!

Το Μεξικό παρουσιάζει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Παρά την άνοδο της μεσαίας τάξης μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στερείται βασικών αγαθών και το 46% των κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Χαρακτηριστικό αυτής της ανισότητας είναι οι κατοικίες της κάθε τάξης, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Γειτονικές περιοχές που χωρίζονται απλά με ένα φράχτη ή ένα δρόμο παρουσιάζουν συγκλονιστικές ανισότητες.

Η ζωή στις παραγκουπόλεις του Μεξικό

Tikal centro ceremonial maya from joflay
México en Imágenes from Carmen María Pérez

Εικόνες από το Μεξικό

41. Τα κράτη της Βόρειας Αμερικής

Το άγαλμα της Ελευθερίας  εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το άγαλμα αυτό δεσπόζει στην νησίδα Λίμπερτυ Άιλαντ (Liberty Island) στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης.

Το άγαλμα ζυγίζει 228,456 τόνους και το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση είναι 93. Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι, όπου υπάρχουν 25 παράθυρα, και άλλα 58 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό, ο οποίος το 1986 καλύφθηκε με λεπτά φύλλα χρυσού 24 καρατίων.

Τα κράτη της Βόρειας Αμερικής σε αριθμούς

Πολυχάρτης Βόρειας Αμερικής

Οι 10 μεγαλύτερες πόλεις των Η.Π.Α.

Τα μεγάλα κράτη που αποτελούν τη Βόρεια Αμερική είναι:

ο Καναδάς ,
οι Η. Π. Α. και
το Μεξικό.

Εδώ ανήκουν και
τα μικρότερα κράτη της Κεντρικής Αμερικής και
τα νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής Θάλασσας.

Μεγάλες πόλεις των Η. Π. Α. είναι η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, η Νέα Υόρκη, το Ντάλας, η Νέα Ορλεάνη, η Ατλάντα, το Σιάτλ, το Κλίβελαντ κ. ά.

QUIZ: Βρες τις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ

Τικάλ,η μεγαλύτερη πόλη των Μάγια.

Η Τικάλ είναι αρχαιότερη πόλη των Μάγια και βρίσκεται στην περιοχή της σημερινής Γουατεμάλας.Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις των προκολομβιανών πολιτισμών και έφτασε στην ακμή της το 700 π.Χ.

Στην πόλη βρίσκονται γιγάντιες λίθινες βαθμιδωτές πυραμίδες και πάρ'ολο που τα περισσότερα κτίρια χρονολογούνται  στο 600-900 π.Χ. υπάρχουν και κτίρια από το 400 π.Χ.

Quiz : Βρες τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής

  1. Tο σχήμα και οι κινήσεις της Γης
  2. Οι πόλοι, ο Ισημερινός, οι παράλληλοι κύκλοι και οι μεσημβρινοί της Γης
  3. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της Γης
  4. Ο άξονας και η περιστροφή της γης Ημέρα και Νύχτα
  5. Η περιφορά της Γης − Οι εποχές
  6. Το ηλιακό μας σύστημα

       Επαναληπτικό Α΄ Ενότητας

ΕΝΟΤΗΤΑ Α : Η γη ως ουράνιο σώμα

ΕΝΟΤΗΤΑ B΄: Το φυσικό περιβάλλον

7. Η κατανομή των ηπείρων και των ωκεανών

8.  Ωκεανοί και θάλασσες

9. Η ατμόσφαιρα

10. Οι κλιματικές ζώνες της Γης

11. Ζώνες βλάστησης

12. Το ανάγλυφο της Γης

13. Οι μεγάλες οροσειρές, οι μεγάλες πεδιάδες

14. Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης

15. Η σημασία του υδρογραφικού δικτύου στη ζωή των ανθρώπων

16. Οι φυσικές καταστροφές και οι συνέπειές τους στη ζωή των ανθρώπων

17. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες ως παράγοντας μεταβολών στην επιφάνεια της Γης

    Επαναληπτικό Β΄ Ενότητας

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ : Η Γη ως χώρος ζωής του ανθρώπου

18 . Η κατανομή του πληθυσμού στη Γη

19. Γλώσσες και θρησκείες

20. Η ζωή στην έρημο

21. Η ζωή στις πολικές περιοχές

22. Η ζωή στα τροπικά δάση

23. Η ζωή στις εύκρατες περιοχές

Επαναληπτικό Γ΄ Ενότητας

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ : Οι ήπειροι

Η ΕYPΩΠH: H ταυτότητα της Eυρώπης

24. Η θέση της Ευρώπης

25. Ο οριζόντιος διαμελισμός της Ευρώπης

26. Ο κατακόρυφος διαμελισμός της Ευρώπης

27. Το κλίμα της Ευρώπης και οι ανθρώπινες  δραστηριότητες

28. Η χλωρίδα και η πανίδα − Η βλάστηση της Ευρώπης

29. Οι κάτοικοι και τα κράτη της Ευρώπης

30. Πολιτστικά χαρακτηριστικά των λαών της Ευρώπης   

31. Αξιοθέατα, μνημεία και ιστορική συνέχεια των λαών της Ευρώπης

32. Τομείς παραγωγής αγαθών και παροχής υπηρεσιών

33. Οι σχέσεις των κρατών της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΕΥΡΩΠΗ


ΑΣΙΑ: Η ταυτότητα της Ασίας

34. Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Ασίας

35. Τα κράτη της Ασίας

36. Οι κάτοικοι της Ασίας

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΑΣΙΑ


ΑΦΡΙΚΗ : Η ταυτότητα της Αφρικής

37. Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής

38. Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΑΦΡΙΚΗ


ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ : Η ταυτότητα της Βόρειας Αμερικής

39. Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Βόρειας Αμερικής

40. Οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής

41. Τα κράτη της Βόρειας Αμερικής


NOTIA ΑΜΕΡΙΚΗ : Η ταυτότητα της Nότιας Αμερικής

42. Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Νότιας Αμερικής

43. Οι κάτοικοι και τα κράτη της Νότιας Αμερικής


ΩΚΕΑΝΙΑ : Η ταυτότητα της Ωκεανίας

44.  Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Ωκεανίας

45. Τα κράτη και οι κάτοικοι της Ωκεανίας


ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ Δ΄  ΕΝΟΤΗΤΑΣ


εκτύπωσε χάρτες
της Β. Αμερικής

Γεωγραφία ΣΤ΄ Τάξης

EΝΟΤΗΤΑ Δ : Οι ήπειροι

Πολιτικός χάρτης της Βόρειας Αμερικής

Παρουσιάσεις

Βόρεια Αμερική from 4Gym Glyfadas
Βόρεια Αμερική.

Τα κράτη της Βόρειας Αμερικής   / Μαθαίνω πώς να Μαθαίνω

Τα κράτη της Βόρειας Αμερικής      / SchoolForAll

QUIZ

QUIZ 1