Κύριο θέματου ποιήματος οι ευχαριστίες του ποιητή προς τον Τσάρλι Τσάπλιν για όσα του πρόσφεραν οι ταινίες του και η παράκλησή του να συνεχίσει με το έργο του να δίνει κουράγιο στους δυστυχισμένους ανθρώπους.
Ο Τσάρλι Τσάπλιν
Ο Σερ Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν 1889 − 1977), γνωστότερος με το υποκοριστικό Τσάρλι και, στην Ελλάδα κυρίως, με το προσωνύμιο «Σαρλό», υπήρξε Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, που μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χόλυγουντ.
Είναι η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα «Σαρλό» που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του.
Ο Τσάρλι Τσάπλιν βγήκε για πρώτη φορά στη σκηνή στην ηλικία των πέντε ετών, όταν ακόμα η μητέρα του δεν είχε εγκαταλείψει την καριέρα της, για να την αντικαταστήσει ένα βράδυ που ήταν άρρωστη, εκτελώντας με κωμικό τρόπο ένα τραγούδι-σουξέ μέσα σε καταιγισμό χειροκροτημάτων.
Από το 1912 ως το 1918 αξιοποίησε το ταλέντο του σε πολλές μικρές κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου, δημιουργώντας τον τύπο του Σαρλό.
Ένας τύπος με στενό σακάκι και φαρδύ παντελόνι , μικρό καπέλο, το χαρακτηριστικό μουστάκι, τα τρισάθλια λοξά παπούτσια, το βάδισμα του πιγκουίνου . Έξυπνος και συναισθηματικός , πέφτει συνέχεια σε γκάφες και προσπαθεί πάντα να βοηθήσει τους άλλους.
Ο ίδιος όχι μόνο πρωταγωνιστούσε, αλλά ήταν επίσης ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και συνθέτης της Μουσικής των ταινιών του. Η παγκόσμια καταξίωση ήρθε μέσα από τις μεγάλου μήκους ταινίες του, όπως οι Μοντέρνοι καιροί, Ο Μεγάλος Δικτάτωρ, Τα φώτα της πόλης, Ο κύριος Βερντού και άλλες, που τον κατέταξαν ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δέκατο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.
Ο Τσάπλιν παντρεύτηκε τέσσερις φορές, όλες με συναδέλφους του και συνολικά απέκτησε 11 παιδιά , το δε τελευταίο του το 1962 σε ηλικία 73 ετών.
Στο "Χαμίνι" ο Σαρλό βρίσκει ένα εγκαταλειμμένο μωρό. Συγκινημένος, αποφασίζει να το φροντίσει.. Δεν είναι πλούσιος, αλλά είναι καλόκαρδος. Παίρνει το παιδί και το μεγαλώνει με τρυφερότητα. O Σαρλό και ο μικρός δουλεύουν μαζί: Το αγοράκι σπάει τζάμια και ο Σαρλό, που δουλεύει ως τζαμάς, φτάνει την κατάλληλη στιγμή για να τα επισκευάσει! Οι δυο τους ζουν ευτυχισμένοι μέχρι τη μέρα που ένας γιατρός αποφασίζει να πάρει το παιδί από τον Σαρλό για να το κλείσει σε ορφανοτροφείο... Αλλά και η μητέρα του παιδιού, που έγινε διάσημη τραγουδίστρια, προσπαθεί να βρει το παιδί της...
Σκηνές με το χαρακτηριστικό περπάτημα του Τσάπλιν.
Σκηνές από τις ταινίες του Τσαρλι Τσάπλιν
Η τελευταία σκηνή από την ταινία του Charlie Chaplin - Ο Μεγάλος Δικτάτορας που γυρίστηκε το 1940 και στην οποία υποδύεται τον Χίτλερ, Αξίζει να δείτε το λόγο του , στο τέλος της ταινίας.
Η Ελλάδα συμμετείχε με την Τάνια Τσανακλίδου το 1978 στο διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι "Τσάρλι Τσάπλιν" σε μουσική Σάκη Τσιλίκη και στίχους Γιάννη Ξανθούλη.
Πώς παρουσιάζουμε και σχολιάζουμε (λέμε τη γνώμη μας για) ένα καλλιτεχνικό θέαμα.
Αναφέρουμε τον τίτλο, τους συντελεστές (σκηνοθέτη, ηθοποιούς, συνθέτη), τη διάρκεια, τη χώρα προέλευσης του έργου και τη χρονιά που παρουσιάστηκε.
Μιλάμε για την υπόθεση του έργου χωρίς πολλές λεπτομέρειες και χωρίς να αποκαλύψουμε το τέλος, δίνοντας μόνο τις πιο σημαντικές πληροφορίες για τους ήρωες και τις περιπέτειές τους.
Γράφουμε στο τέλος ένα σχόλιο, που θα είναι η γνώμη μας για το έργο, οι προσωπικές μας εντυπώσεις και τα συναισθήματα που μας προκάλεσε.
Κλικ στην εικόνα για να δεις την παρουσίαση της ταινίας
Κλικ στην εικόνα για να δεις την παρουσίαση της ταινίας
Πήτερ Παν , καναρινί ποδήλατο , o γύρος του κόσμου σε 80 μέρες.
Έχω βρει κι ένα τέχνασμα για να θυμάμαι με πόσα λ γράφω τους τύπους αυτού του επιθέτου!
Το γράφω με ένα λόταν αμέσως μετά ακολουθεί υ: πολύς – πολύ
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το γράφω με δύο λ : πολλού – πολλές – πολλά – πολλών κτλ.
ΘΥΜΑΜΑΙ:
ΣΤΟΝ ΕΝΙΚΟμόνο το θηλυκό γράφεται με δύο λλ, δηλαδή αν ακολουθεί θηλυκό ουσιαστικότο γράφω με δύο λλ
Έριξε πολλή βροχή , είχε πολλή κίνηση
ΘΥΜΑΜΑΙ
Διάκριση επιθέτου πολύ από το επίρρημα πολύ
Το επίθετο συνοδεύει ουσιαστικά ενώ το επίρρημα επίθετα , μετοχές , ρήματα , επιρρήματα.
Έφαγα πολύ(επίρρημα– συνοδεύει ρήμα)
Έφαγα πολύφαγητό (επίθετο– συνοδεύει ουσιαστικό ) Το φαγητό ήταν πολύνόστιμο. (επίρρημα– συνοδεύει επίθετο)
1. Ένα φωνήεν μπορεί να αποτελέσει μόνο του συλλαβή σε μια λέξη.
Π.χ.α-έ-ρας.
2. Τα δίψηφα φωνήεντα, (ου , αι , ει , οι , υι) οι δίφθογγοι (αη, όι, όη, αϊ), οι καταχρηστικοί δίφθογγοι ( ια, οια, υα, εια, ιο, υο, αϊ / ι,υ,ει,οι+φωνήεν) και οι συνδυασμοί (αυ, ευ), κατά το συλλαβισμό λογαριάζονται σαν ένα φωνήεν , επομένως δε χωρίζονται.
Π.χ. αί-μα, νε-ράι-δα, ά-πια-στος, ναύ-της.
3. Δύο σύμφωνα ανάμεσα σε δύο φωνήεντα συλλαβίζονται με το δεύτερο φωνήεν, αν αρχίζει απ' αυτά τα σύμφωνα ελληνική λέξη.
Π.χ. βι-βλί-ο (βλέπω) τε-τρά-δι-ο (τραπέζι).
Αλλιώς, χωρίζονται και το πρώτο σύμφωνο πάει με το προηγούμενο φωνήεν, ενώ το δεύτερο με το ακόλουθο:
Π.χ. πόρ-τα, βαθ-μός, δάφ-νη.
4. Τρία ή περισσότερα σύμφωνα συλλαβίζονται με τον ίδιο τρόπο σαν να ήταν δύο σύμφωνα. Δηλ. ή συλλαβίζονται όλα μαζί, αν από τα δύο πρώτα σύμφωνα αρχίζει λέξη ελληνική,
Π.χ. ε-χθρός (χθες), αι-σχρός (σχήμα), ά-στρο (στρώνω).
ή χωρίζονται και το πρώτο σύμφωνο πάει με το προηγούμενο φωνήεν, ενώ τα άλλα με το ακόλουθο φωνήεν.
Π.χ.άν-θρω-πος, εκ-στρα-τεί-α.
Στην περίπτωση αυτή δεν εξετάζουμε πλέον αν από τα υπόλοιπα δύο σύμφωνα αρχίζει λέξη ελληνική. Συλλαβίζονται μαζί υποχρεωτικά.
5. Τα όμοια σύμφωνα χωρίζονται, γιατί δεν αρχίζει λέξη ελληνική από δυο όμοια σύμφωνα:
Π.χ. άλ-λος, θάρ-ρος, φεγ-γά-ρι.
6. Τα δίψηφα σύμφωνα (γκ, μπ, ντ, τσ, τζ) δε χωρίζονται:
Ένας νέος και πρωτοδιοριζόμενος δάσκαλος, ο Άρης Σιούτης, αναλαμβάνει την έκτη τάξη σε κάποιο δημοτικό σχολείο της Αθήνας. Από την πρώτη κιόλας μέρα, την προσοχή του τραβάει ο Λευτέρης, ένας εξαιρετικά αδύναμος μαθητής, σχεδόν αγράμματος. Σιγά-σιγά, ο δάσκαλος ανακαλύπτει ότι ο Λευτέρης είναι πολύ ευαίσθητο παιδί και διόλου καθυστερημένο, έχει μάλιστα συναρμολογήσει μόνος το ποδήλατό του.
Παρά την αντίθετη γνώμη του διευθυντή του σχολείου, αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος, αποφασίζει να τον βοηθήσει. Αρχίζει να του κάνει ιδιαίτερα μαθήματα, του μαθαίνει τις αριθμητικές πράξεις και ανάγνωση, και τον ορίζει ταμία στην έκθεση σχολικού βιβλίου....
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ταινία παρακάτω:
H θεατρική παράσταση που παίζεται στην ύπαιθρο, κάτω από το φως των αστεριών, όπως έκαναν και οι “αρχαίοι ημών πρόγονοι” είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Θέλει προετοιμασία και πολλή προεργασία. ο κόπος όλων ανταμείβεται με τη χαρά της δημιουργίας και την επιβράβευση που έρχεται μετά.
Ας μάθουμε λίγα πράγματα για το Αρχαίο Θέατρο…
Οι γνώσεις μας για το αρχαίο θέατρο στηρίζονται σε τρεις πηγές:
α) από αρχαιολογικά ευρήματα, από ανασκαφές στα αρχαία θέατρα και παραστάσεις από αγγειογραφίες
β) από μεταγενέστερη παράδοση, όπως αναφορές ρητόρων και ιστορικών και
γ) από δραματικά κείμενα που σώθηκαν.
Τα πρώτα ελληνικά θέατρα συνδεύονται με τη λατρεία του Διονύσου. Ο ανοιχτός κυκλικός χώρος, που λατρευόταν ο θεός, με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη του διθυράμβου σε δράμα μετασχηματίστηκε βαθμιαία στην αρχιτεκτονική μορφή του αρχαίου θεάτρου.
Ταβασικά μέρητου αρχαίου θεάτρου ήταν τρία :
το κυρίως θέατρον ή κοίλον, το μέρος που προοριζόταν για τους θεατές.
η ορχήστρα, ο κυκλικός ή ημικυκλικός χώρος και χρησιμοποιούταν για την παρουσίαση του χορού.
η σκηνή, ο χώρος των υποκριτών, μια χαμηλή μακρόστενη κατασκευή, όπου έπαιζαν οι ηθοποιοί και πίσω από την οποία άλλαζαν προσωπεία και ενδυμασίες.
Το θέατρο γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, με την τραγωδία. Φαίνεται πως αυτή η θεατρική μορφή ξεκίνησε από τις τελετές της λατρείας του Διονύσου, θεού της γονιμότητας και του κρασιού.
Οι μεγαλύτεροι Έλληνες τραγικοί ήταν ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης.
Στην αρχαία Ελλάδα εκτός από την τραγωδία, υπήρχε και η κωμωδία ( Αριστοφάνης ), που ήταν πιο «ελαφριά» και διασκεδαστική. Στην κωμωδία υπήρχε ελευθεροστομία και σάτιρα γεγονότων και προσωπικοτήτων της επικαιρότητας.
Αρχαίο θέατρο Δελφών
Το αρχαίο θέατρο Διονύσου, όπου δίδαξε ο Αισχύλος, στους πρόποδες της Ακρόπολης της Αθήνας.
Το θέατρο της Επιδαύρου
ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Αρχαίο ελληνικό θέατρο
Ενημερωτικά κείμενα για μια παράσταση
( ανακοίνωση, αφίσα. πρόσκληση. πρόγραμμα )
Ενημερωτικά κείμενα, είναι τα κείμενα που μας ενημερώνουν και μας κάνουν γνωστό ένα ζήτημα, ένα γεγονός, μια εκδήλωση.
Στα ενημερωτικά κείμενα περιλαμβάνονται:
ί. Η ανακοίνωση, σύντομο κείμενο με το οποίο γίνεται επίσημα γνωστό στο κοινό η διοργάνωση μιας παράστασης
ίί. Η αφίσα, γραπτό μήνυμα που συνοδεύεται από εικόνες και χρησιμοποιείται για διαφημιστικούς λόγους.
ίίί. Η πρόσκληση, σύντομο κείμενο με το οποίο προσκαλείται κάποιος να παρακολουθήσει μια παράσταση.
ίν. Το πρόγραμμα, ειδικό κείμενο στο οποίο περιέχονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν την παράσταση και ενημερώνουν τον αναγνώστη με λεπτομέρειες για ό,τι πρόκειται να παρακολουθήσει.
Στα ενημερωτικά κείμενα, πρέπει να αναφέρουμε:
ί. Τίτλο
ίί. Συγγραφέα
ίίί. Ποιος είναι ο διοργανωτήςτης παράστασης
ίν. Πούκαι πότεπρόκειται να παρουσιαστεί η παράσταση
ν. Ποιοι είναι οι συντελεστές
Στο κείμενο του προγράμματος, εκτός από τα παραπάνω, αναφέρουμε επίσης:
ί. Την υπόθεσητου έργου περιληπτικά
ίί. Τα βιογραφικάτου συγγραφέα του έργου
ίίί. Γνώμεςκαι σχόλια για το έργο
ίν. Ευχαριστίεςσε όσους πρόσφεραν τη βοήθεια τους για την πραγματοποίηση
της παράστασης.
Δες το παρακάτω βίντεο. Γράψε στη συνέχεια ένα ενημερωτικό κείμενο σχετικό με την παράσταση:
Να ξέρεις ότι όταν φτιάχνεις ενημερωτικά κείμενα (ή αφίσες, ανακοινώσεις, προσκλήσεις, προγράμματα) για μια παράσταση πρέπει να γράψεις :
ποιος είναι ο τίτλος (ή το θέμα) του έργου
ποιος είναι ο συγγραφέας
ποιος διοργανώνει την παράσταση
πού γίνεται
πότε γίνεται
ποιοι είναι οι συντελεστές της παράστασης (σκηνοθέτης, πρωταγωνιστές, υπεύθυνοι για τη μουσική, τα σκηνικά, τα κουστούμια κλπ)
Δες την παρακάτω παρουσίαση της Θεατρικής παράστασης «Τρωάδες» του Ευρυπίδη.
Το θέατρο “ΠΗΓΑΣΟΣ” παρουσιάζει στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου τις “ΤΡΩΑΔΕΣ” του Ευριπίδη
Κυριακή 25 & Δευτέρα 26 Αυγούστου στις 18:00
στον αρχαιολογικό Χώρο Λειβήθρων
Σημείωμα σκηνοθέτη:
Μήλος 416 π.Χ.
38 Αθηναϊκές τριήρεις με φορτίο 3.000 οπλίτες αγκυροβολούν στο νησί. Οι στρατιώτες κατασφάζουν τον ανδρικό πληθυσμό και πουλούν ως σκλάβους τα γυναικόπαιδα. Ένα χρόνο αργότερα κι ενώ οι αθηναίοι ετοιμάζουν την εκστρατεία κατάκτησης της Σικελίας, ο Ευριπίδης διδάσκει τις Τρωάδες.
Γκερνίκα 26 Απριλίου 1937. Ώρα 4:30
Γερμανοί και Ιταλοί εθελοντές πιλότοι, συνεργάτες του στρατηγού Φράνκο, μεσούντος του ισπανικού εμφύλιου πολέμου, βομβαρδίζουν τη βασκική πόλη ισοπεδώνοντας την. Την ίδια χρονιά, ο Πάμπλο Πικάσο συνθέτει τον πίνακα με το όνομα της, τη Γκερνίκα.
Εκατόμβες νεκρών και τραυματιών. Χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν με τη βία τις προγονικές τους εστίες.
2400 χρόνια μετά από την πρώτη διδασκαλία των Τρωάδων η ανθρωπότητα παραμένει ανεπίδεκτη μαθήσεως στα όσα έχει διδάξει η ίδια η Ιστορία.
Οι προβληματισμοί που θέτει ο Ευριπίδης, κριτικάροντας τις θεσμοθετημένες ιδεολογίες των ισχυρών, αμφισβητώντας την «ηθική» του πολέμου και τις επικρατούσες μεταφυσικές αξίες-που σπέρνουν το φόβο και απαλλάσσουν από την ανθρώπινη ευθύνη-παραμένουν ζωντανοί κι επίκαιροι, όσο ζωντανή παραμένει η οδύνη, όσο ζωντανός μένει ο σπαραγμός, έτσι όπως αποτυπώνεται μέσα μας κάθε φορά που στεκόμαστε μπροστά στις εικόνες της φρίκης και της βαρβαρότητας.
Ταυτότητα της Παράστασης
Σκηνοθεσία:Δημήτρης Σιακάρας
Κοστούμια:Βέτα Χαΐλατζίδου
Μετάφραση: Φιλολογική ομάδα Πήγασου
Παίζουν: (Με σειρά εμφάνισης)
Ποσειδώνας: Χάρης Αμανατίδης / Γιάννης Γαλάνης
Αθηνά: Τατιάνα Σιδηροπούλου / Μαρία Μπουκουβάλα
Εκάβη: Κατερίνα Παρλίτση
Ταλθύβιος: Κώστας Παπουτσίδης
Κασσάνδρα: Δανάη Αμανατίδου
Ανδρομάχη: Άννα Γκούντα
Μενέλαος: Σπύρος Αναγνώστου
Ελένη: Σοφία Αγαθαγγελίδου
Χορός:
Σοφία Αγαθαγγελίδου
Δανάη Αμανατίδου
Άννα Γκούντα
Πωλίνα Γώγου
Κατερίνα Λασηθιωτάκη
Μαρία Μπουκουβάλα
Θωμαή Σιούμη
Μουσική επιμέλεια/Διδασκαλία Χορού:Δημήτρης Δριστάς
Παίζουν οι μουσικοί:
Δημήτρης Δριστάς Βαγγέλης Μποστανίτης
Κάνε το ίδιο για τα βασικά στοιχεία βλέποντας την αφίσα της ίδιας παράστασης (ποια στοιχεία δε μπορείς να αναφέρεις λόγω έλλειψης αυτών;)
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:
Για τη θεατρική παράσταση "Ο μεθυσμένος οδηγός"που ετοιμάζουμε για το τέλος της χρονιάς να γράψεις:
ενημερωτικό κείμενο για την παράσταση
μια ανακοίνωση μικρότερη που να φαίνονται μόνο οι βασικές πληροφορίες , όπως στο παράδειγμα: Η παιδική όπερα «Η συνωμοσία.των λουκουμάδων», βασισμένηστο βιβλίο του Γιώργου Σεφέρη «Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικράπαιδιά», παρουσιάζεται αύριο στις 12.00 στον Πολυχώρο «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210 3480.000) από τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη νεανική ομάδα Σπείρα-Σπείρα.
•δύο προσκλήσεις, μία επίσημη και μία απλή για μαθητές , όπως αυτή που ακολουθεί:
•ένα πρόγραμμα που να λέει αναλυτικά τον τίτλο, τους συντελεστές και το θέμα του έργου. Έτσι, θα γνωρίζει ακριβώς τι πρόκειται να παρακολουθήσει. Το πρόγραμμα περιέχει τον τίτλο, τον συγγραφέα, το θέμα του έργου και τους συντελεστές της παράστασης. Μην ξεχνάτε ότι το πρόγραμμα είναι το πιο αναλυτικό από τα κείμενα που απλά ενημερώνουν για την παράσταση και μπορεί να περιλαμβάνει:
μια περίληψη της υπόθεσης του έργου
λίγα λόγια για το συγγραφέα και τη ζωή του
φωτογραφίες από την παράσταση ή τις πρόβες
ευχαριστίες σε όσους σάς βοήθησαν στην προετοιμασία
Και μια αφίσα που με τη φαντασία σου θα είναι η κατάλληλη για την παράσταση
Πρέπει να αναφέρετε σύντομα όσα χρειάζεται κάποιος για να έρθει στην παράσταση (τίτλος, συγγραφέας, τόπος, χρόνος, ποιος οργανώνει την παράσταση). Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να τραβήξετε την προσοχή με το μέγεθος και το είδος των γραμμάτων (τυπογραφικοί χαρακτήρες), με έντονα χρώματα, με δυνατές αντιθέσεις, με εντυπωσιακές εικόνες ή φωτογραφίες και ό,τι άλλο σκεφτείτε.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας περιμένουμε την Τετάρτη 15 Ιουνίου και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Αντιπάρου, για να παρακολουθήσετε τη θεατρική παράσταση των μαθητών της Α' τάξης, "Το φαγκρί και το σκουμπρί" του Ευγένιου Τριβιζά
Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Μια σχολική παράσταση στο δάσος
Χρονικοί προσδιορισμοί
Για να δείξουμε πότε γίνεται κάτι ή πόσο διαρκείμια ενέργεια, χρησιμοποιούμε τους χρονικούς προσδιορισμούς, που μπορεί να είναι:
ί. Χρονικά επιρρήματα και επιρρηματικές εκφράσεις. Ύστερα, έπειτα, μετά, κατόπιν, συχνά, πέρσι, αργότερα , σπάνια κά.
Π.χ Θα έρθω αύριο.
Θα έρθει όπου να ‘ναι.
ίί. Φράσεις με προθέσεις ( μικρές άκλιτες λέξεις με, σε, για, παρά, κατά, αντί, από κά). Π.χ Έχω να τον δω από χθες.
Φεύγουμε σε λίγο.
ίίί. Δυτερεύουσες χρονικές προτάσεις, και οι οποίες εισάγονται με τους συνδέσμους όταν, αφού,μόλις, ώσπου, πριν, προτού, όποτε, καθώς, ενώ κά.