Ο Ευγένιος Τριβιζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε νομικά και οικονομικά και είναι καθηγητής εγκληματολογίας στην Αγγλία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Reading, όπου διατελεί Ομότιμος Καθηγητής, και σε άλλα πανεπιστήμια. Είναι γνωστός ως συγγραφέας βιβλίων για παιδιά από τεσσάρων χρονών και πάνω. Όλα του τα έργα τα χαρακτηρίζει πρωτοτυπία και μεγάλη φαντασία. Έχει γράψει γύρω στα 150 βιβλία που είναι: μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα, αλφαβητάρια, διηγήματα, κόμικς, εκπαιδευτικά βιβλία και έχει συνεργαστεί με παιδικά περιοδικά. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι η Φρουτοπία και το Νησί των πυροτεχνημάτων.
Τα παλαιότερα χρόνια το κυνήγι των φαλαινών, η φαλαινοθηρία όπως ονομάζεται, ήταν πολύ συχνό φαινόμενο. Το λάδι από το λίπος αυτών των θηλαστικών, οι μπαλένες και το κρέας ήταν περιζήτητα και πληρώνονταν ακριβά από τους αγοραστές.
Το ανελέητο κυνήγι τους μείωσε σημαντικά τον αριθμό των φαλαινών και οδήγησε στην εξαφάνιση κάποιων ειδών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια παγκόσμια κίνηση για να προστατευτούν οι φάλαινες, μια και ακόμη απειλούνται από κράτη όπως η Ιαπωνία και η Ισλανδία που επιτρέπουν τη φαλαινοθηρία.
Στιγμιότυπο από την ταινία Moby Dick (1956) με τον Gregory Peck.
Φάλαινες στο Αιγαίο;
Συνταγές μαγειρικής
Διάβασε το βιβλίο του Τριβιζά “Πώς να καταβροχθίσετε ένα Ουράνιο Τόξο”
Δεν έχει άρνηση **. Σε περίπτωση που θέλουμε να «προστάξουμε», να ζητήσουμε από κάποιον να μην κάνει κάτι (να δηλώσουμε αρνητικό νόημα), την προστακτική αντικαθιστά η υποτακτική (με άρνηση μη[ν]).
Ανοίξτε τα παράθυρα.
Σύρε, παιδί μου, στο καλό.
Μηφωνάζετε έτσι.
Προσωπικές
Απρόσωπες
Μετοχή:
Α. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τη λεγόμενη ενεργητική μετοχήπου είναι στην ενεργητική φωνή, σε χρόνο ενεστώτα και είναι άκλιτη.
Σχηματίζεται προσθέτοντας στο θέμα του ρήματος την κατάληξη -οντας (αν δεν τονίζεται) και -ώντας (αν τονίζεται).
Πιστεύοντας πιο πολύ στον εαυτό σου, θα τα καταφέρεις. (πιστεύω -> πιστεύοντας)
Κοιτώντας το δέντρο, χάνεις το δάσος. (κοιτώ -> κοιτώντας)
Β.Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε τις παθητικές μετοχές που είναι στην παθητική φωνή, σε χρόνο παρακείμενο και είναι τύποι που κλίνονται όπως τα επίθετα.
Η παθητική μετοχή σχηματίζεται προσθέτοντας στο θέμα του ρήματος του ενεστώτα ή του αορίστου τις καταλήξεις –μένος , -μένη , -μένο
Οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην γραμματεία. (ενδιαφέρομαι -> ενδιαφερόμενος)
Το πληγωμένο ζώο βογκούσε από τον πόνο. (πληγώνω -> πληγωμένος).
Ο Κώστας ήταν πολύ χαρούμενος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. (χαίρομαι -> χαρούμενος)
Απαρέμφατο:
Είναι άκλιτος ρηματικός τύπος που μας χρησιμεύει στο να σχηματίζουμε τους συντελεσμένους χρόνους των ρημάτων.
Παρακείμενος: έχω βάψει – έχω βαφτεί
Υπερσυντέλικος: είχα βάψει – είχα βαφτεί
Συντελεσμένος μέλλοντας:θα έχω βάψει – θα έχω βαφτεί
*ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Στο νέο βιβλίο Γραμματικής της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού η υποτακτική (και η Προστακτική) θεωρούνται άχρονες εγκλίσεις, σε αντίθεση με τις παλιότερες γραμματικές π.χ Τριανταφυλλίδη. Έτσι η Υποτακτική Ενεστώτα αναφέρεται ως εξακολουθητική , του Αορίστου ως Συνοπτική και του Παρακειμένου ως Συντελεσμένη.
προσταγή
ευχή
Απαγόρευση - (Υποτακτική)
Πολλά ρήµατα στον αόριστο, όπως και στον παρατατικό, παίρνουν το ε ως αύξηση.
τρέχω έτρεξα
γράφω έγραψα
Η συλλαβή αυτή παραμένει όταν τονίζεται και φεύγει όταν δεν τονίζεται:
έτρεξα, αλλά τρέξαμε
έγραψα, αλλά γράψαμε
Στα σύνθετα ρήµατα αυτή η αύξηση µπαίνει ανάµεσα στην πρόθεση και στο ρήµα.
ανα + τρέχω = ανατρέχω - ανέτρεξα
διά + γράφω = διαγράφω - διέγραψα
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η αύξηση υπάρχει μόνο στην οριστική και όχι στις άλλες
εγκλίσεις. Επομένως, η προστακτική αορίστου σχηματίζεται χωρίς αύξηση.
**έχει η προστακτική άρνηση ή όχι; Στην πρόσφατη γραμματική του Γυμνασίου και του Δημοτικού δε γίνεται ξεκάθαρη αναφορά. Στο παλιό συντακτικό του Γυμνασίου δηλώνεται ότι η προστακτική χρησιμοποιείται και αποφατικά. Στη «Νεοελληνική Σύνταξις» του Τζάρτζανου, δηλώνεται ότι η προστακτική χρησιμοποιείται μόνο καταφατικά και οι περιπτώσεις με την άρνηση (π.χ. μη γελάτε) είναι υποτακτική.
Στη γραμματική των Holton, Mackridge, Φιλιππάκη, εκδ. Πατάκη, σελ. 207, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η προστακτική δεν έχει άρνηση. ΠΗΓΗ: ipap
Όταν δύο λέξεις χρησιμοποιούνται σταθερά μαζί, τότε συχνά σχηματίζουν μια νέα έννοια, η οποία προέρχεται από την κύρια σημασία της κάθε λέξης. Αυτό το σχήμα λόγου λέγεται σύμφραση: π.χ. οικογενειακή θαλπωρή, όρκος πίστεως, σοκολάτα αμυγδάλου, σχολικά είδη, οικολογική καταστροφή, παιδική χαρά, χαµένες πατρίδες
• Έκφραση είναι ένα σύνολο λέξεων που εκφράζει ένα ιδιαίτερο νόημα. Το νόημα μιας έκφρασης είναι μεταφορικό ή οφείλεται στο ύφος µε το οποίο τη λέµε,
π.χ. Μη µου πεις!, Tου άλλαξε τα φώτα, Θα σε χορέψω στο ταψί, Έγινε πυρ και µανία, Τρώει τα σίδερα, Του έσπασε τα νεύρα, Βρήκε το δάσκαλό της κτλ.
Συμφράσεις και εκφράσεις
Δημιουργία διαφήμισης
Όταν δημιουργείται ένα καινούριο προϊόν, για να ενημερωθεί ο καταναλωτής σχετικά με αυτό και να πειστεί να το αγοράσει, θα πρέπει το προϊόν αυτό να διαφημιστεί. Θα πρέπει να προσέξουμε η διαφήμισή μας να έχει τα εξής στοιχεία:
• εικόνα που να τραβά την προσοχή
• αναφορά του ονόματος και της μάρκας του προϊόντος
• έξυπνο σλόγκαν (δηλαδή μια μικρή, εύκολη και κυρίως διασκεδαστική φράση σχετική με το προϊόν ή το στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει από άλλα του ίδιου είδους· συνήθως στο σλόγκαν κάνουμε λογοπαίγνιο και εκμεταλλευόμαστε κάποια μεταφορική φράση)
• ένα μικρό ενημερωτικόκείμενο για το προϊόν.
προσέχουμε να χρησιμοποιούμε:
• προστακτική έγκλιση
• θαυμαστικά, αποσιωπητικά ή ερωτηματικά
• παραθετικά επιθέτων.
Αντώνυµα ή αντίθετα ονοµάζονται δυο επίθετα που έχουν ακριβώς την αντίθετη σηµασία: