Φυσικά ΣΤ΄  Τάξης
Κεφάλαιο 13ο - Αναπαραγωγικό σύστημα
Φυσικά ΣΤ΄  Τάξης
2. Η ανάπτυξη του εμβρύου
Η ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού δεν ξεκινά με τη γέννησή του αλλά πολύ νωρί­τερα, μέσα στο σώμα της μητέρας του. Εκεί αναπτύσσεται σταδιακά ώς τη στιγμή του το­κετού. Αυτή η «περίοδος κύησης», όπως ονομάζεται, διαρκεί φυσιολογικά περίπου εννέα μήνες.

● Ο χρόνος κύησης στα άλλα ζώα ποικίλλει: τα ποντίκια, για παράδειγμα, χρειάζονται μό­λις τρεις εβδομάδες για να γεννηθούν, τα κουνέλια τέσσερις, τα άλογα έντεκα μήνες και οι φάλαινες, ανάλογα με το είδος, 365-500 ημέρες. Πρωταθλητής αναδεικνύεται ο ελέ­φαντας, καθώς παραμένει στο σώμα της μητέρας του από 20 έως 24 μήνες, δηλαδή περί­που 2 χρόνια!

● Κατά τη διάρκεια της κύησης η μήτρα βαθμιαία μεγαλώνει και ανέρχεται μέσα στην κοιλιά, ενώ η έμμηνος ρύση (η «περίοδος») διακόπτεται. Το έμβρυο περιβάλλεται από τον αμνι­ακό σάκο και προστατεύεται από το αμνιακό υγρό που αυτός περιέχει.

                            Πώς τρώει και πώς αναπνέει το έμβρυο

● Η κύηση (εγκυμοσύνη) ξεκινά μόλις το ζυγωτό εμφυτευθεί στα τοιχώματα της μήτρας. Αυτά είναι πλούσια σε αιμοφόρα αγγεία και βοηθούν την ανάπτυξη του εμβρύου, αφού ε­πί δέκα περίπου εβδομάδες τού εξασφαλίζουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες.

Κατόπιν, μετά τον δεύτερο μήνα, το έμβρυο συνδέεται με το κυκλοφορικό σύστημα της μητέρας του. Αυτό γίνεται με τη δημιουργία ενός προσωρινού οργάνου στη μήτρα που ονομάζεται πλακούντας.
Η ανάπτυξη του εμβρύου
(κύηση)
1ος μήνας
2ος μήνας
3ος μήνας
4ος μήνας
5ος μήνας
6ος μήνας
7ος μήνας
8ος μήνας
9ος μήνας
Η ανάπτυξη του εμβρύου
και σε κινούμενη εικόνα:
Από τη σύλληψη στη γέννηση
Πώς ήρθες στον κόσμο;
                                           Ο τοκετός
Λίγο πριν τον τοκετό, δηλαδή την έξοδο από τη μήτρα, το έμβρυο παίρνει την κατάλλη­λη θέση: το κεφάλι του χαμηλώνει μέσα στη λεκάνη. Στο τέλος της εγκυμοσύνης σπάει ο αμνιακός σάκος, αποβάλλεται το αμνιακό υγρό («σπάνε τα νερά»), ενώ η μήτρα αρχί­ζει να συσπάται και προκαλούνται οι πόνοι του τοκετού.

Με τις συσπάσεις της μήτρας το έμβρυο οδηγείται έξω από το σώμα της μητέρας. Ακο­λουθεί η πρώτη αναπνοή του νεογέννητου και το πρώτο κλάμα. Ο τοκετός ολοκληρώ­νεται με το δέσιμο και στη συνέχεια το κόψιμο του ομφάλιου λώρου.
ανάπτυξη του εμβρύου στη εγκυμοσύνη
Η ανάπτυξη του εμβρύου μέχρι τη γέννηση
          Οι 9 μήνες της κύησης

 
  1ος μήνας = Η καρδιά και η σπονδυλική στήλη αρχίζουν να σχηματίζονται. (Μήκος εμβρύου 0,6εκ.)




   
2ος μήνας = Τα μάτια, η μύτη, τα χείλη, η γλώσσα και τα δόντια αρχίζουν να σχηματίζονται. Η καρδιά λειτουργεί. (Μήκος εμβρύου 3εκ., Βάρος εμβρύου 3γρ.)
3ος μήνας = Τα χέρια, τα πόδια, τα δάχτυλα έχουν σχηματιστεί πλήρως όπως σχεδόν και όλα τα όργανα. (Μήκος εμβρύου 6,5-7,5εκ., Βάρος εμβρύου 14-20γρ.)






4ος μήνας
= Το έμβρυο μπορεί να καταπίνει ή να πιπιλά το δάχτυλό του. Το φύλλο του εμβρύου είναι αναγνωρίσιμο.
(Μήκος εμβρύου 16,5-18εκ., Βάρος εμβρύου 170-200γρ.)
5ος μήνας = Τα μαλλιά εμφανίζονται στο κεφάλι του εμβρύου. Η μητέρα αρχίζει να αισθάνεται τις κινήσεις του. (Μήκος εμβρύου 20-25εκ., Βάρος εμβρύου 400-500γρ.)






6ος μήνας
= Το έμβρυο αρχίζει να ανοίγει τα βλέφαρά του για μικρά χρονικά διαστήματα.
(Μήκος εμβρύου 28-35εκ., Βάρος εμβρύου 800-900γρ.)



7ος μήνας = Τα αισθητήρια της γεύσης έχουν σχηματιστεί. Αν το έμβρυο γεννηθεί τώρα, θεωρείται πρόωρο και απαιτεί ειδική φροντίδα.
(Μήκος εμβρύου 35-41εκ., Βάρος εμβρύου 1100-1600γρ.)





8ος μήνας
= Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα η ανάπτυξη του εμβρύου είναι μεγάλη. Όλα τα όργανά του είναι ανεπτυγμένα με εξαίρεση τους πνεύμονες.
(Μήκος εμβρύου 41-46εκ., Βάρος εμβρύου 1800-2700γρ.)
9ος μήνας = Οι πνεύμονες είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν. Παίρνει θέση χαμηλά στη μήτρα και φαίνεται λιγότερο κινητικό. Είναι έτοιμο να γεννηθεί. (Μήκος εμβρύου 48-51εκ., Βάρος εμβρύου 3200-3400γρ.)
Βιβλίο Μαθητή
Τετράδιο Εργασιών
Δάσκαλος
Αποστόλης Αγγελόπουλος