Δεν έχει άρνηση **. Σε περίπτωση που θέλουμε να «προστάξουμε», να ζητήσουμε από κάποιον να μην κάνει κάτι (να δηλώσουμε αρνητικό νόημα), την προστακτική αντικαθιστά η υποτακτική (με άρνηση μη[ν]).
Ανοίξτε τα παράθυρα.
Σύρε, παιδί μου, στο καλό.
Μηφωνάζετε έτσι.
Προσωπικές
Οι εγκλίσεις του ρήματος
Απρόσωπες
Μετοχή:
Α. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τη λεγόμενη ενεργητική μετοχήπου είναι στην ενεργητική φωνή, σε χρόνο ενεστώτα και είναι άκλιτη.
Σχηματίζεται προσθέτοντας στο θέμα του ρήματος την κατάληξη -οντας (αν δεν τονίζεται) και -ώντας (αν τονίζεται).
Πιστεύοντας πιο πολύ στον εαυτό σου, θα τα καταφέρεις. (πιστεύω -> πιστεύοντας)
Κοιτώντας το δέντρο, χάνεις το δάσος. (κοιτώ -> κοιτώντας)
Β.Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε τις παθητικές μετοχές που είναι στην παθητική φωνή, σε χρόνο παρακείμενο και είναι τύποι που κλίνονται όπως τα επίθετα.
Η παθητική μετοχή σχηματίζεται προσθέτοντας στο θέμα του ρήματος του ενεστώτα ή του αορίστου τις καταλήξεις –μένος , -μένη , -μένο
Οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην γραμματεία. (ενδιαφέρομαι -> ενδιαφερόμενος)
Το πληγωμένο ζώο βογκούσε από τον πόνο. (πληγώνω -> πληγωμένος).
Ο Κώστας ήταν πολύ χαρούμενος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. (χαίρομαι -> χαρούμενος)
Απαρέμφατο:
Είναι άκλιτος ρηματικός τύπος που μας χρησιμεύει στο να σχηματίζουμε τους συντελεσμένους χρόνους των ρημάτων.
Παρακείμενος: έχω βάψει – έχω βαφτεί
Υπερσυντέλικος: είχα βάψει – είχα βαφτεί
Συντελεσμένος μέλλοντας:θα έχω βάψει – θα έχω βαφτεί
*ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Στο νέο βιβλίο Γραμματικής της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού η υποτακτική (και η Προστακτική) θεωρούνται άχρονες εγκλίσεις, σε αντίθεση με τις παλιότερες γραμματικές π.χ Τριανταφυλλίδη. Έτσι η Υποτακτική Ενεστώτα αναφέρεται ως εξακολουθητική , του Αορίστου ως Συνοπτική και του Παρακειμένου ως Συντελεσμένη.
προσταγή
ευχή
Απαγόρευση - (Υποτακτική)
**έχει η προστακτική άρνηση ή όχι; Στην πρόσφατη γραμματική του Γυμνασίου και του Δημοτικού δε γίνεται ξεκάθαρη αναφορά. Στο παλιό συντακτικό του Γυμνασίου δηλώνεται ότι η προστακτική χρησιμοποιείται και αποφατικά. Στη «Νεοελληνική Σύνταξις» του Τζάρτζανου, δηλώνεται ότι η προστακτική χρησιμοποιείται μόνο καταφατικά και οι περιπτώσεις με την άρνηση (π.χ. μη γελάτε) είναι υποτακτική.
Στη γραμματική των Holton, Mackridge, Φιλιππάκη, εκδ. Πατάκη, σελ. 207, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η προστακτική δεν έχει άρνηση. ΠΗΓΗ: ipap
Οδηγίες είναι οι υποδείξεις που δίνονται προφορικά ή γραπτά σε κάποιους για το πώς πρέπει να ενεργήσουν.
Πόλη και πολιτισμός - Πόλη και διασκέδαση
Πολιτισμός ονομάζεται το σύνολο των υλικών, πνευματικών, τεχνικών επιτευγμάτων και επιδόσεων, που είναι αποτέλεσμα των δημιουργικών δυνάμεων και των ικανοτήτων του ανθρώπου και που εκφράζεται ιστορικά στους τύπους και στις μορφές οργάνωσης και δράσης της κοινωνίας καθώς και στη δημιουργία (υλικών και πνευματικών) αξιών
Επίθετα σε -ης , -ης , -ες.
Πρόσεξε ότι αρσενικό και θηλυκό κλίνονται ακριβώς το ίδιο.
Τα Δημήτρια είναι πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης, προερχόμενος από την αρχαιότατη εμποροπανήγυρη με το ίδιο όνομα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Φιλοξενούνται σε διάφορους χώρους πολιτισμού, κυρίως σε αυτούς που διαχειρίζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως το Δημαρχιακό Μέγαρο, το Δημοτικό Θέατρο Άνετον, o πολυχώρος LABattoir (Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία) και το Maison Crystal, αλλά και σε πολλά Μουσεία, γκαλερί και εξωτερικούς χώρους της πόλης.
• εντοπίζουμε το σημείο της αφετηρίας, το σημείο, δηλαδή, στο οποίο βρίσκεται αυτός που ζητά τις οδηγίες, και το σημείο τερματισμού, εκεί δηλαδή που θέλει να πάει.
• εντοπίζουμε τα μέσα μεταφοράς που μπορεί να χρησιμοποιήσει (αστικά ή υπεραστικά λεωφορεία , μετρό , τραμ κτλ).
• περιγράφουμε βήμα βήμα τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει. Στο σημείο αυτό αναφέρουμε συνήθως πληροφορίες σχετικά με:
- την απόσταση που πρέπει να διανύσει για να φτάσει εκεί που θέλει (π.χ. ύστερα από 10 περίπου χλμ. θα στρίψετε αριστερά ..., αφού περπατήσετε γύρω στα 100 μ....).
- το είδος του δρόμου που θα ακολουθήσει (π.χ. μια μεγάλη λεωφόρος, ένα στενό δρομάκι, εθνική οδός, στενός επαρχιακός δρόμος κ.λπ.).
- χαρακτηριστικά σημεία που θα συναντήσει στη διαδρομή : κτίρια, αξιοθέατα, πλατείες , εκκλησίες , σχολεία , καταστήματα κτλ., που θα τον βοηθήσουν να βρει τον δρόμο του και να φτάσει στον προορισμό του (π.χ. Ύστερα από τρία στενά, θα συναντήσετε μια εκκλησία. Συνεχίστε μέχρι την επόμενη διασταύρωση όπου θα στρίψετε αριστερά.
Ή Ακολουθώντας τον δρόμο παράλληλα με την παραλία, θα συναντήσετε ένα βενζινάδικο…
Τι χρειάζονται
Οι οδηγίες προσανατολισμού δίνονται προκειμένου να καθοδηγήσουμε κάποιον να κινηθεί σωστά σε έναν χώρο, πόλη ή περιοχή, ώστε να φτάσει στον προορισμό που επιθυμεί.
Πώς οργανώνονται
Για να δώσουμε σωστές οδηγίες προσανατολισμού σε κάποιον:
• χρησιμοποιούμε διαφόρων ειδών χάρτες:
χάρτη πόλης, για να βρούμε πώς θα πάμε σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο της (π.χ. ένα μουσείο, ένα θέατρο , γήπεδο κ.ά.)
οδικό χάρτη, για να βρούμε πώς θα πάμε σ’ ένα συγκεκριμένο μέρος (π.χ. ένα χωριό, μια παραλία, ένα αρχαιολογικό χώρο κ.ά.). Στον χάρτη αυτόν πρέπει να προσέξουμε το υπόμνημά του, που εξηγεί τα διάφορα σύμβολά του, ώστε να μπορέσουμε να τον «διαβάσουμε» και να δώσουμε με βάση αυτόν σαφείς οδηγίες.
Επίλεξε το ¨Εκδήλωση στα Χανιά → ¨Να δώσουμε οδηγίες …¨¨ και δώσε οδηγίες στους φίλους σου από την Ευρώπη
Από τη λέξη οδός προέρχονται πολλές άλλες λέξεις της γλώσσας μας που είτε είναι, παράγωγες της λέξης αυτής (σχηματίζονται δηλαδή από το ίδιο θέμα [οδ-] με την προσθήκη κάποιας κατάληξης) είτε είναι σύνθετες και περιέχουν τη συγκεκριμένη λέξη ως πρώτο η δεύτερο συνθετικό. Έτσι, λοιπόν, από τη λέξη οδός έχουμε
Η διάμετρος του κύκλου είναι ίση με το διπλάσιο της ακτίνας.
Το μήκος της διαμέτρου υπολογίστηκε για πρώτη φορά κατά την αρχαιότητα.
Μετρήσαμε τη διάμετρο δύο φορές.
Οι διάμετροι ενός κύκλου είναι πάντα ίσες.
Τα μήκη των διαμέτρων των τριών κύκλων που μετρήσατε δεν ήταν ίσα.
Μετρήστε τις διαμέτρους προσεκτικά!
η άμμος, η άνοδος, η Βίβλος, η διάλεκτος, η εγκύκλιος, η είσοδος, η έξοδος, η επέτειος, η διαγώνιος, η θαλαμηγός, η κάθοδος, η κιβωτός, η λεωφόρος, η μέθοδος, η νήσος, η παράγραφος, η πρόοδος, η περίοδος, η χερσόνησος, η ψήφος κ.ά.
Το Μετρό ή Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος είναι ένα σιδηροδρομικό σύστημα μαζικής μεταφοράς των μεγαλουπόλεων. Η λέξη είναι ελληνικής προέλευσης μετρό (< γαλλική métro < métropolitain < métropole, μεγάλη πόλη < μητρόπολη) και χρησιμοποιήθηκε το 1900 στο Παρίσι για πρώτη φορά σε σχέση με σιδηρόδρομο (Métro de Paris).
Το πρώτο Μετρό που λειτούργησε ήταν το Μετρό του Λονδίνου και το πρώτο στην ηπειρωτική Ευρώπη το Μετρό της Βουδαπέστης. Στην Ελλάδα ο Σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς μετατράπηκε σε Μετρό το 1907. Η Αθήνα το 2000 απέκτησε επίσης δίκτυο υπόγειου Μετρό, με την γραμμή 2 και 3 της Αττικό Μετρό. Υπό μελέτην είναι και μία τέταρτη γραμμή. Υπό κατασκευή βρίσκεται τώρα το δεύτερο δίκτυο μετρό στην Ελλάδα, αυτό της Θεσσαλονίκης. (Βικιπαίδεια)
Τα επιρρήματα
ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΑ→ Είναι άκλιτες λέξεις που συνοδεύουν τα ρήματα και τα προσδιορίζουν δίνοντάς μας πληροφορίες για τον τόπο, τον χρόνο, τον τρόπο, την ποσότητα. Τα επιρρήματα, επίσης, συνδέουν προτάσεις (χωρίς να είναι σύνδεσμοι).
Πρόσεξε τα παρακάτω παραδείγματα:
Πού έβαλες το βιβλίο; Το έβαλα επάνωστο τραπέζι.
Πότε θα έρθεις; Θα έρθω αργά. Νωρίςήρθες.
Πώς είσαι; Είμαι καλά.
Πόσο μ' αγαπάς; Σ' αγαπώ πολύ.
Είσαι σίγουρη ότι θα έρθεις; Ναι, είμαι σίγουρη / Ίσως, δεν ξέρω / Όχι, δεν είμαι σίγουρη.
Οι υπογραμμισμένες λέξεις στα παραπάνω παραδείγματα είναι επιρρήματα, δηλαδή άκλιτες λέξεις που συνοδεύουν ένα ρήμα, το προσδιορίζουν και φανερώνουν: α) τόπο(πού, επάνω), β)χρόνο(πότε, αργά, νωρίς), γ) τρόπο(πώς, καλά), δ)ποσό(πόσο, πολύ) ε)βεβαίωση(ναι), δισταγμό(ίσως), άρνηση(όχι).
Αριθμητικάείναι οι λέξεις που φανερώνουν αριθμούς. Χρησιμοποιούμε τα αριθμητικά για να δείξουμε ποσότητα, σειρά, από πόσα μέρηαποτελείται κάτι, πόσες φορές μεγαλύτεροείναι κάτι από κάτι άλλο, μονάδες που αποτελούν ένα σύνολο.
Υπάρχουν πέντε κατηγορίες αριθμητικών:
1. Απόλυτα (δηλώνουν ποσότητα), π.χ. ένα, δύο, τρία...δέκα...
2. Τακτικά(δηλώνουν σειρά), π.χ. πρώτος, δεύτερος, τρίτος... δέκατος...
3. Πολλαπλασιαστικά (δηλώνουν από πόσα μέρη αποτελείται κάτι), π.χ. απλό, διπλό, τριπλό... δεκαπλό...
4. Αναλογικά (δηλώνουν πόσες φορές μεγαλύτεροείναι από κάτι άλλο), π.χ. διπλάσιο, τριπλάσιο... δεκαπλάσιο...
5. Περιληπτικά(δηλώνουν μονάδες που αποτελούν ένα σύνολο), π.χ. δυάδα, τριάδα... δεκάδα/δεκαριά...
Τα αριθμητικά μπορεί να είναι επίθεταή ουσιαστικά
Αριθμητικά επίθεταείναι: Τα απόλυτα, τα τακτικά, τα πολλαπλασιαστικάκαι τα αναλογικάαριθμητικά.
Αριθμητικά ουσιαστικάείναι τα περιληπτικάαριθμητικά .
Δες τα παρακάτω παραδείγματα:
1. - Νίκο, αγόρασε δέκα εισιτήρια για το λεωφορείο. 2. Στο Μαραθώνιο βγήκε δέκατος στη σειρά. 3. Το δέκαθλο είναι ένα δεκαπλό άθλημα, αποτελείται δηλαδή από δέκα αθλήματα. 4. Οι φόροι που πληρώνω είναι δεκαπλάσιοι, είναι δηλαδή δέκα φορές περισσότεροι από αυτούς που πλήρωνα πριν από μερικά χρόνια. 5. - Πόσα εισιτήρια είπες; Καμιά δεκαριάφτάνουν; - Ναι, μια δεκάδαείναι αρκετά.
Στα παραπάνω παραδείγματα οι λέξεις: δέκα, δεκαριά / δεκάδα, δέκατος, δεκαπλό, δεκαπλάσιος αναφέρονται στον αριθμό 10, γι' αυτό και λέγονται αριθμητικά.
αρσενικό και θηλυκό →τρεισήμισι τόνοι, τρεισήμισι μέρες δεκατρεισήμισι τόνοι, δεκατρεισήμισι μέρες ουδέτερο →τριάμισιχρόνια, δεκατριάμισι χρόνια
αρσενικό και θηλυκό →τεσσερισήμισι αιώνες, τεσσερισήμισι ώρες δεκατεσσερισήμισι αιώνες, δεκατεσσερισήμισιώρες, ουδέτερο →τεσσεράμισι λεπτά δεκατεσσεράμισιλεπτά Έλα στις τεσσερισήμισι (ή: στις τέσσερις και μισή) ΟΧΙ στις τεσσεράμισι.
Σε περιπτώσεις μεγάλων αριθμών, όταν για κάποιο λόγο πρέπει να γράψουμε ή να διαβάσουμε το ½, μπορούμε πάντα να καταφύγουμε στο «μισός»:
είκοσι και μισός / μισή / μισό χίλιοι και μισός, χίλιες και μισή, χίλια και μισό
Τι να θυμάμαι όταν γράφω
Tα απόλυτα αριθμητικά μέχρι το είκοσι γράφονται ως μία λέξη: δεκαέξι, δεκαεφτά. Από το είκοσι ένα και πάνω γράφονται ως ξεχωριστές λέξεις: δεκαεφτά αλλά σαράντα οκτώ, τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια ενενήντα εννέα.
Τα τακτικά αριθμητικά από το δέκατος τρίτος και μετά γράφονται ως ξεχωριστές λέξεις: δέκατος τρίτος, εικοστός πέμπτος.
Γράφονται με δύο -νν- το εννέα/εννιάκαι όσα αριθμητικά παράγονται από αυτό και περιέχουν ολόκληρη τη λέξη εννέα/εννιά (εννιακόσιοι, εννιαπλάσιος αλλά ενενήντα, ένατος, ενενηκοστός).
Τα σύνθετα αριθμητικά που έχουν δεύτερο συνθετικό τη λέξη μισός γράφονται με -ι.
Δεν ακολουθούν τον κανόνα και γράφονται με -η όσα έχουν πρώτο συνθετικό το αρσενικό ένας και το θηλυκό μία: ενάμισιευρώ, δυόμισικιλά, τεσσερισήμισι ώρες, εφτάμισιτόνοι, αλλά μιάμιση ώρα, ενάμισηςτόνος.