Χωρίς τα δάση δεν μπορεί να παραχθεί το οξυγόνο, όπως επίσης δεν μπορεί να απορροφοθεί το διοξείδιο του άνθρακα που είναι επικίνδυνο για την υγεία μας και αυξάνει την ατμοσφαιρική ρύπανση
Το φύλλωμα του δάσους μπορεί να απορροφήσει μέχρι και 50% της βροχής. Χωρίς τα δάση δεν συγκρατείται πλέον το νερό της βροχής με αποτέλεσμα τις πλημμύρες
Δεν προστατεύεται το έδαφος από την ένταση της βροχής και διαβρώνεται
Δεν μπορεί να μειωθεί η ένταση του ανέμου καθώς και ο θόρυβος
Δεν εμπλουτίζονται τα υπόγεια νερά, οι πηγές και τα ποτάμια και υποβαθμίζεται η ποιότητα του νερού που πίνουμε
Στην πανίδα έχουμε άμεσες συνέπειες με το θάνατο ζώων κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και έμμεσα με έλλειψη βοσκήσιμης ύλης μελλοντικά.
Κατά μέσο όρο η αποκατάσταση της καμένης δασικής έκτασης γίνεται σε 5 δεκαετίες
Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας και ενίσχυση του φαινόμενου του «Θερμοκηπίου»
Μολύνονται τα θαλάσσια και γλυκά νερά από τους τόνους στάχτης που παρασύρονται με τις πρώτες βροχές μετά την πυρκαγιά. Επηρεάζονται έτσι διάφορα είδη ψαριών και φυτών
Καταστρέφονται τα δασικά προϊόντα που μας προσφέρει το δάσος όπως το ξύλο και οι διάφοροι καρποί
Κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις
Μετά από βροχές ή καταιγίδες ακολουθούν πλημμύρες. Αποτέλεσμα οι καταστροφές στον γεωργικό τομέα, στους δρόμους, σε σπίτια κτλ.
Υφίστανται καταστροφές σε υποδομές, σε κτήρια, στο οδικό δίκτυο, στις τηλεπικοινωνίες και στους σταθμούς ηλεκτροδότησης
Στερούμαστε την πολύτιμη ξυλεία και τα άλλα δασικά προϊόντα για πολλά χρόνια, μέχρι να ξαναγίνει το δάσος όπως ήτανε προτού καεί
Καταστρέφονται οι χώροι αναψυχής ή άθλησης
Επιπτώσεις στον τουρισμό και μείωση της επισκεψιμότητας στις καμένες περιοχές
Υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών
Επιβαρύνεται η ανθρώπινη υγεία με αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και από την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα αργότερα
Το τοπίο που αφήνει στο πέρασμά της μια πυρκαγιά είναι ένα τοπίο καταστροφής.
Χρειάζονται πολλά χρόνια για να ξαναγίνει, αν βέβαια γίνει ποτέ, ένα δάσος όπως ήταν πριν από την πυρκαγιά. Σ' αυτό βοηθά η ίδια η φύση, με τη φυσική αναδάσωση αλλά και ο άνθρωπος, διοργανώνοντας δεντροφυτεύσεις.
Αν όμως στην ίδια περιοχή συμβεί νέα πυρκαγιά σε σύντομο χρονικό διάστημα, περιορίζεται η φυσική αναδάσωση, η δασική περιοχή υποβαθμίζεται και μετατρέπεται σταδιακά σε θαμνότοπο ή συμβαίνει ερημοποίηση.
Να είσαι πολύ προσεκτικός όταν βρίσκεσαι μέσα στο δάσος!
Μία στις δύο πυρκαγιές οφείλεται σε ανθρώπινη απροσεξία.
ΜΗΝ παίζεις με τα σπίρτα και ΜΗΝ ανάψεις ποτέ φωτιά χωρίς την παρουσία κάποιου ενήλικα για κανένα λόγο
Θύμισε στους μεγαλύτερους να μην ανάβουν ποτέ φωτιά αν επικρατεί ξηρασία και φυσά αέρας
Αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και ανάψετε φωτιά, θύμισέ τους ότι πρέπει να επιλέξουν ένα ανοικτό μέρος μακριά από δέντρα, ξερά φύλλα και κλαδιά
Ποτέ μην αφήσετε μια φωτιά να καίει μόνη της. Πριν φύγετε από την περιοχή, σβήστε προσεχτικά την φωτιά ρίχνοντας νερό και χώμα
Κράτησε το δάσος καθαρό. Μην αφήνεις μπουκάλια ή γυαλιά στο δάσος. Τέτοια αντικείμενα μπορεί να λειτουργήσουν σαν φακός και όταν πέσουν επάνω τους οι ηλιακές ακτίνες είναι δυνατόν να προκαλέσουν πυρκαγιά
Οι πυρκαγιές στα δάση είναι μία από τις χειρότερες καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει ο άνθρωπος. Πολλές φορές βέβαια μπορεί να ξεσπάσει μόνη της (π.χ. υψηλές θερμοκρασίες , ξηρασία κτλ) , τις πιο πολλές φορές όμως είναι ανθρώπινο έργο. Είτε λόγω απροσεξίας είτε έργο των εμπρηστών. Οι συνέπειες από μια δασική πυρκαγιά είναι τρομερές.
Δασικές πυρκαγιές
QUIZ στα ρήματα
Πώς αναφερόμαστε στο χρόνο
Χρόνοι ρημάτων
Ρήματασε όλους τους χρόνους που αναφέρονται στο παρελθόν,στο παρόν και στο μέλλον
Θα δουλεύουμε ολημερίς και ολονυχτίς για να το τελειώσουμε.
Σπάνια βλέπω τέτοιο όνειρο.
Είναι πολύ αργά για να το προλάβουμε.
Τι φαγητό ετοίμασες για απόψε;
φράσεις με προθέσεις
Διακόπτουμε και θα συνεχίσουμε σε μια ώρα.
Για κάμποσα λεπτά στάθηκε ακίνητος. Θα πάμε κινηματογράφο κατά τις εννιά.
ουσιαστικά μαζί με το άρθροσε αιτιατική ή γενική και πολύσπάνια σε ονομαστική πτώση
Θα κολυμπήσουμε το απόγευμα.
Το μεσημέρι θα φύγω.
Το καλοκαίρι θα πάμε για διακοπές στη Χαλκιδική.
χρονικές προτάσεις
οι προτάσεις που αρχίζουν με τους χρονικούς συνδέσμους (όταν, αφού, προτού, κλπ.). Χωρίζονται από τις κύριες με κόμμα (,) και ειδικά όταν το νόημά τους δεν είναι άμεσα εξαρτημένο από την ανεξάρτητη (κύρια) πρόταση.
Έλα σπίτι μου όποτε έχεις ελεύθερο χρόνο.
Όταν τελειώσουμε τις εξετάσεις, θα το γιορτάσουμε.
Αφήγησηείναι η παρουσίαση σε κάποιον ενός γεγονότος στην οποία δίνονται πληροφορίες , με χρονολογική σειρά , για το πώς εξελίσσεται το γεγονός αυτό. Αυτός που διηγείται την ιστορία είναι ο αφηγητής.
Τα γεγονότα μπορεί να είναι πραγματικάή φανταστικά.
Η αφήγηση μπορεί να είναι προφορικήή γραπτή.
Όταν η αφήγηση είναι γραπτή, την ονομάζουμε αφήγημα.
Το αφήγημα μπορεί να είναι πεζό κείμενο ή έμμετρο κείμενο (ποίημα, τραγούδι).
Είδη αφηγηματικών κειμένων
Διηγήματα
Μυθιστορήματα
Παραμύθια
Μύθοι
Θρύλοι
Απομνημονεύματα
ΔΟΜΗ Αφηγηματικών κειμένων
Παρουσιάζουμε τον ΤΟΠΟ (πού;) που συμβαίνουν τα γεγονότα.
Παρουσιάζουμε τον ΧΡΟΝΟ (πότε;) κατά τον οποίο συμβαίνουν τα γεγονότα.
Σύνθεση λέξεων με τη λέξη "οίκος" (αρχαία λέξη που σήμαινε "σπίτι", "κατοικία")
Ως α΄ συνθετικό
οίκος + γένος = οικογένεια
οίκος + δομή = οικοδόμος
οίκος + πεδίο = οικόπεδο
οίκος + σήμα = οικόσημο
οίκος + τέχνη = οικοτεχνία
οίκος + σύστημα = οικοσύστημα
οίκος + τρέφω = οικοτροφείο
οίκος + δέσποινα = οικοδέσποινα
Ως β΄ συνθετικό
εν + οίκος = ένοικος
από + οίκος = άποικος
επί + οίκος = έποικος
περί + οίκος = περίοικος
Κατά + οίκος = κάτοικος
Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Prestige και η επακόλουθη πετρελαιοκηλίδα υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ατυχήματα και φυσικές καταστροφές στην ιστορία της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας.
Η πετρελαιοκηλίδα του Prestige, που επεκτάθηκε στις ακτές της Πορτογαλίας, της βόρειας Ισπανίας και της Γαλλίας, θεωρείται το τρίτο πιο δαπανηρό ατύχημα στην ιστορία δεδομένου ότι ο καθαρισμός της και η σφράγιση του πλοίου κόστισαν 12 δισεκατομμύρια δολλάρια
Έλαβε χώρα στις 13 Νοεμβρίου του 2002, 250 χιλιόμετρα ανοικτά της Ακτής του Θανάτου στη Γαλικία της Ισπανίας, όταν, μετά από ισχυρή καταιγίδα, το δεξαμενόπλοιο που μετέφερε 77.000 τόνους πετρέλαιο , βυθίστηκε στον Ατλαντικό ωκεανό .
Είχε παρουσιάσει μηχανική βλάβη, δεν άντεξε τα κύματα και τη μεγάλη κακοκαιρία και κόπηκε στα δύο. Ο καπετάνιος επί έξι μέρες πάλευε με τα κύματα και σε συνεργασία με σωστικά συνεργεία προσπαθούσε να σώσει το πλοίο. Τελικά το πλοίο βυθίστηκε στις 19 Νοεμβρίου 2002 .
Συνολικά έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα 10.000 -κατ” άλλες εκτιμήσεις 20.000 τόνοι- πετρελαιοειδών. Τα δύο κομμάτια του δεξαμενόπλοιου βυθίστηκαν παρασύροντας το υπόλοιπο φορτίο σε βάθος 3.500 μέτρων.
Οι συνέπειες
Οι συνέπειες του ατυχήματος ήταν πολύ σοβαρές για την οικολογία της γύρω περιοχής, με άμεσες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις:
Η συνολικού μήκους 200 χλμ. πετρελαιοκηλίδα απείλησε μια περιοχή μείζονος οικολογικής σημασίας και μια ιδιαίτερα σημαντική ζώνη αλιείας
Οι ισχυροί άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα παρέσυραν την πετρελαιοκηλίδα προς το νεοσύστατο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο των Ατλαντικών νήσων της Γαλικίας, που είναι το σημαντικότερο Ισπανικό οικοσύστημα για θαλάσσια πουλιά και άγρια ζωή.
Παρά την κινητοποίηση αρχών και εθελοντών, η πετρελαιοκηλίδα ρύπανε τις ακτές: 35 χιλιόμετρα ακτών σύμφωνα με τις αρχές ή 200 χιλιόμετρα σύμφωνα με τις ενώσεις αλιέων, με άμεσες επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και την τοπική οικονομία.
Ας σημειωθεί ότι αρκεί ένα λίτρο πετρελαίου για να ρυπανθεί στη θάλασσας μια έκταση όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου. Μπορούμε να φανταστούμε τι ζημιά κάνουν 10-20.000 τόνοι στη θάλασσα.
Σύνθεσηλέγεται η ένωση δύο (ή και τριών) διαφορετικών λέξεων ώστε να σχηματιστεί μια νέα λέξη.
Η νέα αυτή λέξη που θα προκύψει λέγεταισύνθετη λέξη.
Π.χ.: μαχαίρια + πιρούνια: μαχαιροπίρουνα
μπαίνω + βγαίνω: μπαινοβγαίνω
παρά + μένω: παραμένω
Οι απλές λέξεις που ενώνονται λέγονταισυνθετικά. Πχ:
Βουνό
(απλή λέξη) α’ συνθετικό
+ κορφή =
(απλή λέξη) β’ συνθετικό
Βουνοκορφή
(σύνθετη λέξη)
Ανεμόμυλοι: οι πέτρινοι γίγαντες του Αιγαίου
Σήμα κατατεθέν του κυκλαδίτικου τοπίου, κυλινδρόσχημες ψηφίδες ομορφιάς, πολιτισμού και παράδοσης ξεπροβάλλουν διάσπαρτοι στις κορυφογραμμές των λόφων σαν σιωπηλοί μάρτυρες του μόχθου των κατοίκων μιας άλλης εποχής.
Αυτή η αξιοθαύμαστη εφεύρεση, προάγγελος της βιομηχανικής περιόδου και τρανό παράδειγμα οικολογικής σκέψης, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ανεξάντλητη ενέργεια του ανέμου για να εξασφαλίσει από τη δούλεψή της το πιο ποθητό απόκτημα στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων: το ψωμί!
Οι ανεμόμυλοι εμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο κατά τον 12ο με 13ο αιώνα. Η ομορφιά κι η λεβεντιά τους περιγράφηκε από περιηγητές∙ αποτυπώθηκε σε χαρακτικά∙ έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από χιλιάδες φωτογραφίες και καρτ- ποστάλ…
Κυκλαδίτικα μυλοτόπια
Στις Κυκλάδες λειτούργησαν πάνω από 600 ανεμόμυλοι! Η κατασκευή τους, δύσκολη και πολυδάπανη όσο κι ενός μεγάλου ιστιοφόρου σε πολλές περιπτώσεις, απαιτούσε προσεκτική επιλογή της τοποθεσίας που θα κατασκευάζονταν ο μύλος. Ιδανικό ήταν το σημείο που οι βοριάδες ξεδίπλωναν όλη τους την ένταση: σε ξάγναντα∙ ρεματιές∙ στην έξοδο κάποιου φαραγγιού∙ σε «γλώσσες» ακρωτηρίων…
Η απόσταση του μύλου από την κατοικημένη περιοχή ήταν εξίσου σημαντική. Ο ανεμόμυλος χτιζόταν σε μέρος προσπελάσιμο από υποζύγια, κοντά σε οικισμούς, αλλά σε μακρινή ακτίνα από άλλα οικοδομήματα ώστε να μην παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του. Εξάλλου, το ανεμπόδιστο του αέρα απ’ όλα τα μέρη μνημονεύεται ρητά στις αγοραπωλησίες των ανεμόμυλων.
Ο ξετροχάρης μύλος
Ο πλέον διαδεδομένος τύπος αλεστικού ανεμόμυλου στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά ήταν ο λεγόμενος ξετροχάρης μύλος ή κοινός πυργόμυλος. Ήταν κατά κανόνα πέτρινος, κυλινδρικού σχήματος, με κωνική - περιστρεφόμενη σύμφωνα με τη φορά του ανέμου- οροφή, και ψάθινο «καπέλο». Ολόλευκα τριγωνικά πανιά στηριγμένα σε τεράστιες αντένες έθεταν σε κίνηση ένα σύστημα ξύλινων αξόνων και τροχών, που με τη σειρά τους μετέφεραν τη δύναμη του αέρα στην πάνω μυλόπετρα (παναριά), η οποία περιστρεφόταν σε μια άλλη σταθερή (καταριά). Ανάμεσα στις δυο οριζόντιες μυλόπετρες το σιτάρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι… συνθλίβονταν για να γίνουν αλεύρι, πολύτιμο προοίμιο τροφής.
Επί τω έργω
Όταν ο μύλος ήταν έτοιμος να μπει σε λειτουργία, ο μυλωνάς ξεδίπλωνε το ένα πανί, σαν ειδοποιητήριο, για να πάνε οι χωρικοί τ’ αλέσματά τους στον μύλο. Τότε τα μονοπάτια γέμιζαν με κάρα ή γαϊδουράκια φορτωμένα σε σακιά όλο τον κόπο της χρονιάς. Πολλές φορές, τη μεταφορά αναλάμβαναν οι γυναίκες του χωριού, κουβαλώντας τα σακιά πάνω στα κεφάλια τους. Με τον ίδιο τρόπο κουβαλούσαν πίσω στο σπίτι το αλεύρι για το ψωμί της οικογένειας. Από το άλεσμα, ο μυλωνάς κρατούσε το 10% ως αμοιβή, το λεγόμενο αξάι .
Ο μύλος ήταν σε ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο. Δεν υπήρχε ωράριο, μήτε μέρα ανάπαυσης∙ ξέχωρα από τις μετρημένες δεσποτικές γιορτές. Την ένταση της δουλειάς ρύθμιζε η ανάγκη, η εποχή και ο καιρός. Ένας ανεμόμυλος μπορούσε να αλέσει 20-70 κιλά σιτηρών την ώρα, ανάλογα με την ένταση και τη φορά του ανέμου.
Ο άρχοντας του πυργόμυλου
Ο μυλωνάς, σημαντικό πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας, άριστος αφηγητής – ενίοτε παραμυθάς – και επιδέξιος πληροφοριοδότης, ασπρομάλλης από τα χρόνια και την άχνη του αλευριού ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του μύλου του. Ερμήνευε τα σημάδια της φύσης∙ ανέμιζε τα πανιά παλεύοντας με τα ξεσπάσματα του καιρού∙ λαγοκοιμόταν με το νανουριστικό τριζοβόλημα της μυλόπετρας∙ διόρθωνε την «αρματωσιά» του μύλου ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα.
Η συνήθως πολύωρη αναμονή στον αυλόγυρο του μύλου συνοδεύονταν με πειράγματα, κουτσομπολιά και αυτοσχέδια γλέντια. Εκεί, τις όμορφες καλοκαιρινές νύχτες, τις γεμάτες μυστήριο και διάθεση για συναναστροφή, ο μονότονος ήχος της «φτερωτής» έδινε τον τόνο και την έμπνευση για τα ωραιότερα δημοτικά τραγούδια του πόνου, της αγάπης, του καημού…
Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο γίνεται λόγος για τους κυκλαδίτικους ανεμόμυλους και τον ιδιαίτερο ρόλο τους στη ζωή του τόπου. Οι ανεμόμυλοι και τα άσπρα εκκλησάκια ήταν από παλιά τα δύο χαρακτηριστικότερα κτίρια των Κυκλάδων .Οι ανεμόμυλοι, εκτός από τον ρόλο τους στο άλεσμα του σιταριού, ήταν και κοινωνικό κέντρο των νησιών, γιατί ήταν μέρος συνάντησης αλλά και γλεντιού. Οι κάτοικοι των νησιών θεωρούσαν σημαντικότερο τον ανεμόμυλο από το καράβι και τιμούσαν περισσότερο τους μυλωνάδες από τους καπετάνιους των πλοίων.
Έτσι δούλευαν οι παλιοί ανεμόμυλοι της Ελούντας
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ
Αναφέρουμε το ΟΝΟΜΑ (αν υπάρχει).
Αναφέρουμε ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ.
Περιγράφουμε την ΙΣΤΟΡΙΑ του (πότε και για ποιο λόγο χτίστηκε).
Περιγράφουμε την ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ από έξω προς τα μέσα.
Χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής
Εξωτερική εμφάνιση - υλικά κατασκευής
Χώροι και Αντικείμενα στο εσωτερικό του.
Αναφέρουμε διάφορα ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ σήμερα.
Αναφέρουμε ΠΟΤΕ και ΠΩΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ.
Αναφέρουμε ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ που συνδέονται με αυτό.
Αναφέρουμε τις ΣΚΕΨΕΙΣ και τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ μας γι' αυτό.
Πώς περιγράφουμε ένα κτίσμα
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
Ρήματα α΄ συζυγίας
στην α' συζυγία κατατάσσονται τα ρήματα που τονίζονται στην παραλήγουσα της ενεργητικής π.χ. Τρέ-χω, παί-ζω ή στην προπαραλήγουσα της παθητικής, π.χ. λύ-νο-μαι, γρά-φο-μαι
στη β' συζυγία κατατάσσονται τα ρήματα που τονίζονται στη λήγουσα της ενεργητικής, π.χ. Μι-λώ, γε-λώ (ή στην παραλήγουσα αν είναι σε -άω, μι-λά-ω) και στην παραλήγουσα της παθητικής, π.χ. Μι-λιέ-μαι, προ-σποι-ού-μαι, φο-βά-μαι.