Αγγελόπουλος Απόστολος 19ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου
Σεισμός είναι η δόνηση ή η ξαφνική κίνηση της επιφάνειας της Γης.
Ο σεισμός στις
περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αισθητός από την κίνηση του εδάφους. Μπορεί όμως
να γίνει αντιληπτός είτε από την ταλάντωση (κίνηση) των φωτιστικών σωμάτων ή τη μετατόπιση
των αντικειμένων που βρίσκονται στα ράφια ενός σπιτιού. Αρκετές φορές συνοδεύεται
κι από έναν υπόκωφο ήχο.
Αφού τελειώσεις κάνε κλικ στον παρακάτω πίνακα για να δεις την επίσημη περιγραφή της κλίμακας.
ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ
Ρύθμισε την ένταση του σεισμού και κάνε κλικ στο “GO” για να δεις τις επιπτώσεις των σεισμών ανάλογα με το μέγεθος στην κλίμακα Ρίχτερ. Συμπλήρωσε τις παρατηρήσεις σου ΕΔΩ.
ΕΡΓΑΣΙΑ
Η κλίμακα του Μερκάλι δε μετράει την ενέργεια που απελευθερώνεται από έναν σεισμό, όπως η κλίμακα Ρίχτερ. Αντίθετα ασχολείται με τις επιπτώσεις ενός σεισμού σε μία δεδομένη περιοχή, δηλαδή τις ζημιές που προκαλεί.
Παρατήρησε προσεκτικά τις παρακάτω εικόνες , που δείχνουν πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι έναν σεισμό σύμφωνα με την κλίμακα Μερκάλι καθώς και τις επιπτώσεις του.
ΕΡΓΑΣΙΑ
Συμπλήρωσε έπειτα τον πίνακα ΕΔΩ.
Αφού τελειώσεις κάνε κλικ στον παρακάτω πίνακα για να δεις την επίσημη περιγραφή της κλίμακας.
Χρησιμοποιώντας το μετρητή μπορείς να βρεις πόσο πιο ισχυρός είναι ένας σεισμός από έναν άλλον.
Πώς λειτουργεί ο σεισμογράφος;
Πώς διαδίδονται τα σεισμικά κύματα;
Ο σεισμός δημιουργείται συνήθως μέσα στο γήινο φλοιό. Το σημείο, βαθιά μέσα στο φλοιό της γης, στο οποίο "γεννιέται" ο σεισμός, ξεκινά δηλαδή το σπάσιμο των πετρωμάτων που προκαλεί το σεισμό, ονομάζεται εστία ή υπόκεντρο.
Όταν συμβεί ένας σεισμός σε μια περιοχή, όλοι μιλούν συνήθως για τρία πράγματα: το
επίκεντρο,
το μέγεθος και την ένταση.
Επίκεντρο, είναι το σημείο που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης, ακριβώς κατακόρυφα πάνω από την εστία.
Μέγεθος, είναι η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται με ένα σεισμό. Αυτή η ποσότητα είναι συγκεκριμένη, μοναδική για κάθε σεισμό και υπολογίζεται με μαθηματικούς τύπους, χρησιμοποιώντας στοιχεία που καταγράφουν ειδικά όργανα τα οποία ονομάζονται σεισμογράφοι.
Οι μετρήσεις του μεγέθους γίνονται με βάση την κλίμακα Ρίχτερ.
Σεισμοί με μέγεθος μικρότερο των 4,0 Ρίχτερ δεν προκαλούν συνήθως ζημιές, ενώ αυτοί με μέγεθος μικρότερο των 2,0 Ρίχτερ δεν γίνονται αισθητοί. Αντίθετα εκείνοι με μέγεθος μεγαλύτερο των 5,0 Ρίχτερ μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές. Οι σεισμοί μπορούν να γίνουν αισθητοί σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων και έχουν διάρκεια μικρότερη του ενός λεπτού.
Μέχρι σήμερα ο τόπος, ο χρόνος και το μέγεθος ενός σεισμού δεν μπορούν να προβλεφθούν, αλλά οι επιστήμονες εργάζονται για το σκοπό αυτό.
Ένταση, μας δείχνει το πόσο καταστροφικός είναι ένας σεισμός. Η ένταση μετριέται σε βαθμούς Μερκάλλι και εξαρτάται από το εάν ένας σεισμός έχει βλάψει μια περιοχή ή όχι. Δεν είναι δηλαδή ένας αριθμός μοναδικός, όπως το μέγεθος και διαφέρει από μέρος σε μέρος. Σε μια τοποθεσία κοντά στο επίκεντρο, η ένταση του σεισμού είναι μεγαλύτερη απ' ότι μακριά από αυτό.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Αθήνα, 01/4/2011
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ώρα:18.25
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
" Ο.Α.Σ.Π."
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σφοδρός σεισμός, μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Richter, σημειώθηκε στις 01/04/2011 και ώρα Ελλάδας 16:29 με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 49 χλμ. ΒΔ της Κάσου και εστιακό βάθος 50 χλμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου και τα Αστυνομικά Τμήματα Κάσου, Καρπάθου, Αγ. Νικολάου και Σητείας, ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός από τους κατοίκους των ευρύτερων περιοχών, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές.